Doğalgaz Borcuna Erteleme Geldi: Şimdi Sıra Türkiye'de
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Doğalgaz Borcuna Erteleme Geldi: Şimdi Sıra Türkiye'de

Rus Gaz şirketi Gazprom, Macaristan'ın bu sene ödemesi gereken paranın bir kısmını erteledi.

Emtia 4 Ekim 2022 23:54 0
Doğalgaz Borcuna Erteleme Geldi: Şimdi Sıra Türkiye'de

Doğalgazda erteleme yolda.

Rusya'dan aldığımız doğalgaz ödemeleri hakkında son dakika gelişmesi yaşandı. Edinilen bilgilere göre Rusya , MAcaristan ve Moldova'dan gelen doğalgaz borcu erteleme taleplerini değerlendirdiğ. Macaristan basınından gelen son dakika bilgilerine göre Rusya'nın ülkenin ödemelerinin bir kısmını ertelediğine yer verildi.

Macar enerji şirketi MVM ile Rus şirketi Gazprom arasında imzalanan anlaşma sonucunda , belli bir fiyatın altında kalan ödemelerin anında yapılması, belirlenmiş bu fiyatın üstünde yer alan ödemelerin ise gelecek üç ay içinde eşit şekilde ödemeler halinde yapılabileceği bildiriliyor. 

Söz konusu anlaşma ile ilgili açıklama yapan Macaristan hükümet yetkilileri, Gazprom ile sağlanan anlaşmanın 3.4 ila 4.5 milyar euro seviyesinde bir borcun ötelenmesi anlamına geliyor. 

Artan enerji fiyatlarının Macaristran ekonomisine zarar verdiği bugünlerde gelen anlaşma, MAcaristan keismini oldukça memnun etti.

Geçen hafta ülkenin para birimi olan Forint, Euro karşısında yüzde 4'lük bir düşüş gösterdi.Sene başından bu yana düşüş ise yüzde 13 seviyesinde oldu. 

3'ÜNCÜ SIRADA

2022 yılında en çok değer kaybeden para birimlerine baktığımızda ilk sırada Arjantin Pesosu yer alıyor. İkinci sırada ise TL var. Üçüncü sırada Macaristan parası Forint yer alıyor. 

Moldova'nın da borcu olduğunu , ancak borcunu ödemediğini söyleyen Gazprom, "Gazprom, 20 Ekim'e kadar ödeme yükümlülüğünün ihlali durumunda gaz tedarikini tamamen kesme ve sözleşmeyi feshetme hakkı da dahil olmak üzere tüm haklarını saklı tutmaktadır. Gelecekte, Moldova tarafından sözleşme koşullarındaki değişiklikleri ima eden herhangi bir talep, yalnızca sözleşmeye uygun yapılacak ilaveler şeklinde resmileştirilecektir" ifadelerini kullandı.

SIRADA TÜRKİYE Mİ VAR?

Türkyie'nin de geçen günlerde borç erteleme için başvuru yaptığı iddia edilmiş, ancak bu konuda net bir açıklama henüz gelmemişti.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç