Depremzedelere destek açıklandı: İşte 2. yardım paketi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Depremzedelere destek açıklandı: İşte 2. yardım paketi

Son dakika haberi: Deprem bölgesinde vatandaşlara destekler devam ediyor. Gelen son dakika bilgisine göre 2. paketin detayları belli oldu.

Tarım 18 Şubat 2023 09:04 0
Depremzedelere destek açıklandı: İşte 2. yardım paketi

Depremzedeler için 2. yardım paketi açıklandı.

Deprem bölgesindeki vatandaşların ihtiyaçları ve işleri için 2. yardım paketi geldi. Gelen yardım paketine baktığımızda birçok konuda vatandaşlara büyük kolaylık sağlanacağı öğrenildi. İlk yardım paketinde vatandaşlara acil nakdi destek verileceği bildirilirken kira taşınma ve sosyal güvenlik destekleri ge gelmişti. Bunun yanı sıra 31 Temmuz tarihine kadar kamuya yapılacak ödemelerde borcu yoktur yazısının aranmayacağına yer verildi.

Yeni pakette bankalara bir kolaylık sağlandı ve bağış ile yardım sınırlaması muafiyeti geldi. Bankaların AFAD'a yapacağı bağış ve yardımlar , mevcut sınırlandırmaya dahil olmayacak. Normal şartlarda banka yıllık kazancının en fazla binde 4'ünü yardım olarak yapabiliyordu.

Yeni pakette kamuya yapıalcak ödemelerde vadesi geçen borcun olmadığına ilişkin belge isteniyordu. Artık bu belge istenmeyecek.

Bir destek de deprem bölgesinde hayvan yetiştiricilerine. 6 Şubat ile 31 Aralık dönemi arasında bu kişilere bir defaya mahsus şekilde yem desteği verilecek. Büyükbaş için 500 lira , küçükbaşlar için 50 liralık destek verilecek. 

Öte yandan deprem sonrası bölgede ikamet eden çiftçiler için 2022 üretim yılı mazot ile gübre desteklemeleri nakit olarak yapılacak. Normalde ödemeler hesaplara yapılıyor ve sadece mazot ile gübre alımında kullanılabiliyordu. 

Deprem illerindeki çiftçilerin mazot gübre desteklemeleri nakit yapılacak ve başvuru sonrası başvuran vefat ederse ödemeler , mirasçılara nakit olarak yapılacak.

Havza bazlı fark ödemeleri de yapılacak. Buna göre kütlü pamukta kilogram başına 110 kuruştan 160 kuruşa, yağlık ayçiçeğinde 50 kuruştan 70 kuruşa çıktı. Yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteğinde belge teslim bitiş tarihi 31 Mart'tan 2 Mayıs'a uzatıldı. Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteğinde belge teslim bitiş tarihi 24 Şubat tarihinden 8 Mayıs tarihine, kesin icmallerin Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'ne gönderilme tarihi, mayıstan haziran ayına ertelendi.

Bakan Vahit Kirişçi yaptığı açıklamada organik ve iyi tarım uygulamaları için son başvuru tarihinin 8 Mayıs toprak analiz desteği için de 31 Mart ve bunların yanı sıra yağlı tohumlu bitkiler fark ödeme desteği ise 2 Mayıs oldu.

Mazot ve gübre destekleri 11 il için bu ay hesaplara yatacak. Bakan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "11 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1.5 milyar lira yem desteği vereceğiz" ifadelerini kullandı ve 49.4 milyon liralık tarımsal destekleme ödemelerinin çiftçilerin hesaplarıuna yatırılmaya başlandığını söyledi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç