Depremzedeler, yıkılan evin kredisini ödeyecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Depremzedeler, yıkılan evin kredisini ödeyecek

Ev almak için kredi çeken ve evine geçen, depremde evi yıkılan vatandaşlar, 6 ay sonra kredi ödemeleirne yeniden başlayacak.

Kredi 12 Mart 2023 14:19 0
Depremzedeler, yıkılan evin kredisini ödeyecek

Deprem felaketi sonrası kredi borcu olan vatandaşlara kötü haber.

Deprem illerinde bankaların destekleri açıklandı. Ancak açıklanan banka desteklerinde kötü bir haber geldi. Felaketin ardından kentten göç etmek zorunda kalan vatandaşlar, gittikleri şehirlerde yükske kiralar nedeniyle sorun yaşarken bankaların sadece kredi ertelemesi yapması, depremzede vatandaşları kara kara düşündürüyor.

BANKALAR DEPREMZEDELERİN BORÇLARINI ERTELEDİ

Bankalar, depremden sonra art arda yaptığı açıklamada borçların ertelendiğini bildirdi. Kredi borçlarının faizsiz şekilde 6 ay ertelendiğini bildiren bankalar, ödemelerin daha sonra başlayacağını bildirdi.

BU KİŞİLERİN KREDİ BORÇLARI SİLİNDİ

Depremde yıkılan evlerin kreid borçları varsa bu borçlar silinmiyor. Sadece krediyi çeken kişiler vefat etmişse bu borçları siliniyor.

VEFAT ETMEYEN DEPREMZEDENİN SADECE BORCU ERTELENİYOR

Evi orta, ağır hasarlı olan, yıkılan vatandaşların evleri devlet tarafından yeniden yapılacak. TOKİ tarafından yapılacak konutlar vatandaşlara devlet destekli şekilde verilecek. Taksit ödemesi yapacak vatandaşlar ödemelerini yaparak evin sahibi olacak.

Depremde kredi ile aldığı evi orta hasar gören, ağır hasarlı olan, yıkılan evi olan vatandaşların kredi borçları sadece ertelendi. 6 ay faizsiz şekilde ertelenen borçlar Ağustos ayından sonra ödenmeye başlanacak.

Hem başka evde kaldığı için kira ödeyecek hem de 6 ay sonra kredi ödemeleri yeniden başlayacak vatandaşlar, kredi borçlarının silinmesini ya da daha fazla ertelenmesini bekliyor.

DASK ÖDEMELERİ YAPILIYOR AMA...

Deprem Sigortası olan vatandaşlara DASK ödemeleri yapılıyor. Şimdiye kadar 326 bin 895 hasar ihbarı aldıklarını bildiren DASK, 3 milyar liraya yakın hasar ödemesi yapıldığını bildirdi.2023 yılında bir ev için ödenecek en fazla para 640 bin lira. Ancak bu para ne bir ev almaya ne de alınan evin kredisini ödemeye yeter.

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, “AKP konutları 20 yıl taksitle depremzedelere satacak” diyen Karabat, “Toplanan yardım paraları ne oldu? Metrekare maliyeti piyasa şartlarında 13-14 bin TL'yi buluyor. Çevre Bakanlığı, bunu 7 bin TL olarak açıkladı. TOKİ de yüzde 40 sübvanse ederek konut yaptığını söylüyor. 7 bin TL üzerinden hesap yapalım. Türkiye Tek Yürek kampanyasında 115 milyar TL toplandı. Diğer yardımlarla 120 milyar TL ediyor. Bu parayla 100 metrekareden 170 bin konut yapılabiliyor” demişti.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç