Depremi 23 Saniye Erken Haber Veren Uygulama: EDIS
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Depremi 23 Saniye Erken Haber Veren Uygulama: EDIS

EDIS deprem uygulaması geliştirildi. İzmir depremini 23 saniye önce bildiklerini söyleyen uygulamanın geliştiricisi, çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Bilim ve Teknoloji 5 Haz 2022 08:48 0
Depremi 23 Saniye Erken Haber Veren Uygulama: EDIS

Bu uygulama depremi 23 saniye erken veriyor.

Doğal afetler ben geliyorum demiyor özellikle de depremler. Ancak teknolojinin geliştiği son dönemlerde bu konuda ciddi çalışmalar yapıldı. 4 şirket bir araya geldi ve EDIS adında bir uygulama geliştirdi. Geliştirilen söz konusu uygulama ile depremin önceden haber verildiği bildirildi.

Zpti, Hubbox, Sentez ve Seismic adlı firmaların bir araya gelmesi ile, bilgi birikimlerini birleştirmesi ile oluşturulan Edis adlı uygulama , apartman ve site ile iş merkezlerine hizmet vermekte olan Apti uygulaması üzerindne depremi yerinde tespit ediyor ve önceden vatandaşlara uyarı gönderiyor. Söz konusu uygulamanın Kurucu Ortağı olan ve CEO’su Ali Emre Erişen, bundna 5 sene önce söz konusu uygulamanın ilk çalışmalarına başladıklarını söyledi.

"İZMİR DEPREMİNİ ÖNCEDEN BİLDİK"

Sistemi 3 sene boyunca test ettiklerini Muğla'daki testlerinin yaklaşık olarak 14 ay sürdüğünü ve daha sonra sistemi İzmir'e de kurduklarını söyleyen Erişen, İzmir depremini önceden gördüklerini, şiddetini de bildiklerini söyledi.  İzmir depremini 23-24 saniye önce bildiklerini duyurdu.

Marmara Bölgesinde belirlenen alanlara Edis Deprem algılama Radar Sisteminin konumlandırılduığını söyleyen Erişen, deprem eren uyarı sistemi ile birlikte insanların bulundukları binaları terk etmesi sağlanacak. Açıklamada, "EDIS deprem erken uyarı sistemi sayesinde, insanlar bulundukları binalardan ayrılırken EDIS’in yapay zekâsı binayı depreme hazır hâle getirecek sinyali iletiyor. Şu an depremin şiddeti daha sizin olduğunuz noktaya ulaşmadan sinyali alabilecek durumdayız. Bina içerisinde gerekli bağlantılar da yapılarak alınan sinyal ile binalar ikincil afetleri önlemek için asansörü en yakın katta sabitleyip, yangın ve patlama risklerine karşı elektrikle çalışan cihazları ve doğalgazı kapatabilecek. Bina çıkışlarında bulunan kapılar ve bariyerleri, elektronik geçişleri açık hâle getirerek tahliye işlemlerini kolaylaştıracak." denildi.

AFAD ile iş birliği kapsamında depremde bilinçlendirme eğitimi de verdklerini söyleyen Erişen, deprem sinyallerini görmek için bu videoları uygulamaya yüklediklerini, videoların izlenmesinin zorunlu olduğunu, videoları izlemeyenlere sinyal gönderilmediği bildirildi. 

Söz konusu uygulamanın sadece depremle sınırlı kalmayacağı, diğer afetleri de haber vermesi için çalışmaların başladığı öğrenildi. 

Haber Kaynağı: Finans7.com

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç