Deprem uzmanı açıkladı: Bu 3 şehirde 7.3 büyüklüğünde deprem tehlikesi var
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Deprem uzmanı açıkladı: Bu 3 şehirde 7.3 büyüklüğünde deprem tehlikesi var

3 ilde büyük deprem tehlikesi geldi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ercan yaptığı açıklamada deprem konusunda dikkat çeken uyarıda bulundu ve 3 şehri uyardı.

Deprem uzmanı açıkladı: Bu 3 şehirde 7.3 büyüklüğünde deprem tehlikesi var

Birçok şehre deprem uyarısı geldi.

Geçen sene Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük depremlerden sonra ülke gündeminin ilk sırasında depremler yer aldı. Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise yaptığı son dakika açıklamasında 3 şehre 7.3'lük dperem uyarısında bulundu.

Balıkesir, Bursa ve Çanakkale illerinin büyük deprem riski ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, "Burada inşaat yaptığın zaman en az 7.3'lük depreme dayanıklı şekilde statik projeyi tasarla dememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Önceki gün İstanbul Küçükçekmece'de bir binanın, ortada bir neden yokken çökmesi sonrası olası bir depremin felakete neden olacağını söyleyen uzmanlar, depreme hazırklıkların hızlanması gerektiğini, riskli yapıların hemen dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yaptığı son dakika açıklamasında, Balıkesir, Bursa ve Çanakkale'de 7,3 büyüklüğünde bir depreme hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Ercan konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Kuzey Anadolu kırığının yeni keşfedilen en güney koludur. Balıkesir'de yıkıcı deprem için eşit değer 6.2. Yani 6.2 ve daha büyük her deprem Balıkesir'in yapı biçimine bakarak yapılarda yıkım yapar. En sık deprem Erdek Bandırma arasında Kapıdağı Yarımadası'nı bölücü şekilde olan kırıkta çok büyük bir hareket var. Erdek, Biga, Çan'da burada 7.2 deprem beklenir" ifadelerini kullandı.

Bursa Ulubat, Manyas, Gönen, Yenice, Edremit Koyu, Altınoluk bölgelerinde beklenen depremle ilgili uyarıda bulunan Prof. Dr. Ercan, "6.2 ile 7.3 arasında bir deprem üretir. Balıkesir, Burhaniye, Edremit'te 6.2 ile 6.7 arasında deprem üretir. Burada inşaat yaptığın zaman en az 7.3'lük depreme dayanıklı şekilde statik projeyi tasarla dememiz gerekiyor" dedi.

Ercam sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"10 yıl içinde Balıkesir ilinden söz ediyorum. Balıkesir ili yıkıcı bir deprem görürse benim için şaşırtıcı olmaz. Balıkesir ilinde, 35 yılda bir depremin yenileme zamanıdır. Bu her 35 yılda bir olacak anlamı çıkmaz. Bazen depremlerin durgunluk yılları vardır. Elli yıl, yüz yıl olmaz deprem. Çünkü gerginlik birikmediyse kırılma olmaz. Kırılma olmazsa deprem olmaz. 7.5 büyüklüğündeki bir depremde 72 yılda bir olur.

Şimdi sorunlu yerler, Plevne Mahallesi, Bahçelievler, Gümüşçeşme, Paşaalanı, Çayırhisar, Ayşebacı, Köseler, Bosnacı, Cengiz Topel, buraların çekincesi çok yüksek. Burada yeraltı suları oldukça sığ, yerin taşıma gücü çok düşük. Deprem dalgalarını çok büyütür"

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç