Deprem sonrası Kasko ve Dask sigortası için başvuru patlaması: Ama ret veriyorlar
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Deprem sonrası Kasko ve Dask sigortası için başvuru patlaması: Ama ret veriyorlar

Son dakika haberi: Deprem sonrası sigortada patlama oldu. Vatandaşlar Kasko ve DASK'a başvuru yapmaya başladı. Ama deprem reddi geldi.

Emlak 18 Şubat 2023 23:45 0
Deprem sonrası Kasko ve Dask sigortası için başvuru patlaması: Ama ret veriyorlar

Deprem riski sigortada skandala neden oldu.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin tarafından bir açıklama yapıldı. Açıklamada depremin vurduğu 11 ilin dışındaki illerde bile araç ve ev için kasko yaptırmak isteyenlerin bazı şirketler tarafından reddedildiği , sigorta taleplerinin geri çevrildiğini söyledi. Bu duruma tepki gösteren Şahin, şirketlerin bunu yapmasının zorunlu olduğunu söyleyerek, "Deprem olmamış, zarar görmemiş bir ilde deprem olma ihtimalinden dolayı kaskodan kaçınmaları doğru değil, bu yanlış. Sigorta şirketlerinin böyle bir hakkı yok" ifadelerini kullandı.

Kasko yaptırmak isteyene bunu yaptırmanın zorunlu olduğunu söyleyerek açıklamasını sürdüren Şahin, "6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun bunu çok açık bir şekilde söylüyor. Diyor ki, satıcı ve sağlayıcı mal ve hizmet satan kişiler, kurumlar asla bunu satmaktan kaçınamazlar. Şu anda Kayseri'de deprem yok, Yozgat'ta deprem yok, Ankara'da deprem yok. Burada deprem olma riski var diye kasko yapmamak diye bir uygulama olamaz" dedi.

RED ALAN NE YAPMALI?

Bu şekilde bir durum ile karşı karşıya gelen vatandaşların Maliye Bakanlığı ya da Cimer'e başvuru yapması ve şikayetlerini buraya iletmesi gerekmektedir. Şahin açıklamasında, "Diyelim ki tüketici kasko için bir şirkete başvurdu fakat şirket kaskoyu yapamayacağını söyledi. Böyle bir durumda şirkete yazılı olarak kaskonun neden yapılmayacağı sorulmalı. Süreç bu şekilde belgelenirse yaşanılacak herhangi bir olumsuzluğun zararını firma karşılamak zorunda kalabilir. Tüketicilerimiz bu konuda haklarının olduğunu bilsinler. Satıcılar da bununla ilgili ceza yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilir. Böyle bir durumu Hazine ve Maliye Bakanlığı kesinlikle karşılıksız bırakmaz. Satıştan kaçınmak diye bir şey yok" dedi.

Deprem sonrası DASK başvurularının arttığını bildiren Şahin, "Sigorta şirketleriyle görüştüğümüzde tüketicilerin bu konuda bir şeyi eksik yaptığının farkına vardık. Prim yüksek çıkmasın diye metrekarenin düşürülmesini kabul eden tüketicilerin olduğunu duyduk. Örneğin 150 metrekare evde oturan bir vatandaş pirim düşük çıksın diye evine 50 metrekare diyor. Ama olası bir yıkımda da 50 metrekarelik ödeme alacağını bilmesi gerekiyor. Sigorta şirketleri yıkımın söz konusu olduğu bölgelerde metrekare başına düşen inşaat maliyetinden geri ödeme yapıyor. Örneğin 150 metrekare bir evin inşaat maliyeti 400 bin lira, piyasa değeri ise 1 milyon lira. Sigorta şirketi tüketiciye inşaat maliyetini geri ödüyor. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığının müdahale yetkisi var. Ödemeyi piyasa değeri üzerinden ödettirebilir. Onu da önümüzdeki günlerde göreceğiz" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç