Demir Fiyatına Yüzde 333 Zam Geldi: Konutta Yeni Zam Yolda
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Demir Fiyatına Yüzde 333 Zam Geldi: Konutta Yeni Zam Yolda

KONUTDER Başkanı Altan Elmas bir son dakika açıklamasında bulundu ve demir fiyatlarına 3 ayda yüzde 333 zam geldiğini söyledi.

Emlak 18 Nisan 2022 20:45 0
Demir Fiyatına Yüzde 333 Zam Geldi: Konutta Yeni Zam Yolda

Bloomberg HT canlı yayınında konut fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Programa katılan KONUTDER Başkanı Altan Elmas yaptığı açıklamada konut fiyatlarındaki artışların genellikle maliyetlerden kaynaklandığını, arz şoku yaşanması nedeniyle fiyat artışlarının daha da devam edeceğine yer verildi.


KONUTDER Başkanı Altan Elmas Bloomberg canlı yayınında yaptığı açıklamada konut piyasası ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Elmas yaptığı açıklamada konut fiyatlarındaki artışın maliyetlerden kaynaklandığını söyledi. Dolar kurunun artması, savaş nedeniyle emtia fiyatlarının da yükselmesi ile birlikte kaynaklanan artış ev fiyatlarını en ciddi etkileyen neden oldu. Enflasyonun da yüksek gelmesi fiyatları tetikliyor.


2019 yılından bu yana konut fiyatlarında kademeli şekilde yükselişlerin başladığını söyleyen Elmas, "2019 yılından itibaren konut fiyatlarının yavaş yavaş yükseldiğini görüyoruz. Çünkü inşaat maliyetleri yükselmeye başladı o tarihten itibaren buna paralel olarak da konut fiyatları arttı. Mart ayında neden yüzde 15 derseniz, Şubat ayında savaş öncesi 750 dolara aldığımız demiri 920 dolara almaya başladık. Yüzde 20 dolar bazında artış oldu. Bunu yalnız inşaat demiri olarak görmemek gerek. Çünkü inşaatlarda bataryası olsun, radyatörü olsun yüzde 35-40 çelik ürünü var. Demir, çelik ve türevleri çok çok yükseldi" ifadelerini kullandı.


ARZ ŞOKU YAŞANIYOR

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonucu yaşanan savaş nedeniyle emtia fiyatları yükseldi. Fiyatların artması ile birlikte arz şoku da yaşandığını , 2021 yılı başında yaşanan arz şokunun hala yaşandığını söyleyen Elmas, yaz aylarında toplu taleplerin oluştuğunu, ancak üç senedir konut üretiminin azaldığını, normal koşullarda yapılmadığını söyledi. Elmas yaptığı açıklamada, "Bunu önceden söylemeye çalıştık. Üç yıldır konut üretimi, geleneksel 15-20 yıldır üretilen ortalama konutun yarısı kadar. Emtia fiyatlarına birde bu eklenince kimse konut fiyatlarını tutamaz. Fiyatlar artmaya devam edecek. Bir de Eylül Ekim ayında yaşanan ve şimdi sakinleşse bile birikmeli etkileri süren kur şoku da konut fiyatlarında etkili oldu" ifadelerini kullandı ve konut fiyatlarının daha da yükseleceğini söyledi.


DEMİR FİYATLARINA 3 KAT ZAM

3 ay önce bir TIR demir 450 bin lira seviyesindeyken şimdi 1 buçuk milyon lira seviyesine kadar çıktı ve 3 kattan fazla zamlandı. BU ARTIŞLA DEMİRE 3 AYDA YÜZDE 333 ZAM GELDİĞİ GÖRÜLDÜ


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç