Daron Acemoğlu'ndan seçim sonrası ekonomi ne olacak paylaşımı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Daron Acemoğlu'ndan seçim sonrası ekonomi ne olacak paylaşımı

Son dakika haberi: Ünlü Ekonomist Daron Acemoğlu'ndan bir son dakika açıklaması geldi. Acemoğlu Türkiye ekonomisini değerlendirdi.

Finans Magazin 15 Mayıs 2023 19:10 1
Daron Acemoğlu'ndan seçim sonrası ekonomi ne olacak paylaşımı

Daron Acemoğlu'ndan seçim sonrası piyasalar hakkında açıklama.

Dünyaca ünlü Ekonomist Daron Acemoğlu bir son dakika açıklamasında bulundu. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Acemoğlu, seçimde Erdoğan'ın zafere yakın olduğunu söyledi ve ikinci turun olacağını söyledi. 

Acemoğlu yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"1. Bunu anlamak için öncelikle Türk seçmeninin çok milliyetçi hale geldiğini kabul etmek önemlidir. Milliyetçi oyların Erdoğan, MHP, İyi Parti ve diğerleri arasında paylaşılmasına rağmen, Erdoğan'ın müttefiki aşırı sağcı MHP oyların %10'unu aldı.

2. Başkan ve müttefikleri televizyonu ve yazılı medyayı tamamen kontrol ettiler ve bunu milliyetçiliğin alevlerini körüklemek için kullandılar, özellikle. muhalefetin Kürt ayrılıkçılarla işbirliği içinde olduğu iddialarıyla. Kılıçdaroğlu'nun Alevi olmasıyla birleşince bu etkili olmuş olabilir.

3. Ekonomik kötü yönetim ve yaygın yolsuzluk, birçok kişinin (ben dahil) düşündüğü kadar geniş bir çekiciliğe sahip değildi. Bunlar metropol alanlarda önemliydi, ancak AKP'nin himaye ağlarını kurduğu ve kullandığı yerlerde değil.

4. En sarsıcı şekilde, AKP büyük deprem bölgelerinde çok başarılı oldu. Patronaj ağının çok önemli olduğu yer burasıdır. Yıllarca süren belediye ve üst düzey yolsuzluk, depremin etkilerinin ve ölümlerin ciddiyetinden sorumluydu. Ancak konut ve iş vaatleri işe yaradı.

5. Çoğumuzun Erdoğan'ın siyasi becerilerini ve durumu okuyup kontrol etme yeteneğini bir kez daha hafife aldığı ortaya çıktı. Medya hakimiyeti önemlidir, ancak bunun ötesine geçer. Bu kısım sadece Türkiye'de değil tüm dünyadaki demokrasiler için kötü bir haber.

6. Bütün bunlar Türk kurumlarının geleceği için kötü haber. Yargı ve kolluk tüm bağımsızlığını kaybetmiştir. Güçlü yolsuzluk ağları (inşaat endüstrisi merkezli) ve medyanın durumu ile birleştiğinde, bu gerçekten kötü bir haber.

7. AKP'nin kurduğu makinenin seçim başarısı makinesini de tanımak ve ders almak zorundayız. Bu, demokratik işleyişin bir parçasıdır, ancak (bazıları hapiste olan) muhaliflere ve muhalefete yönelik baskı, medya kontrolü ve sindirme nedeniyle "gerçekten demokratik" değildir.

8. Ancak demokrasi için işler daha da kötü olabilir. AKP milletvekillerini kaybetmiş olsa da, muhalefet artık daha zayıf ve daha parçalanmış durumda. Dahası, CHP'nin koalisyonu bir arada tutmak için müttefiklerine birkaç parlamento sandalyesi vermesi (bu bir hata olabilir).

9. Ülke için daha kötü haber, ekonomi paramparça. AKP, patronaj ağını güçlendirmek için rezervleri tüketti ve vaatlerini ve harcamalarını büyük ölçüde genişletti. Ülkenin ekonomik çöküşe nasıl dayanacağını bilmiyorum.

10. Endişelerden biri, ekonomik krizin (bence durumun ciddiyetini tam olarak anlamış gibi görünmeyen) bir muhalefet hükümeti altında gelmesi ve CHP'nin ve diğerlerinin itibarını zedelemesiydi. Şimdi bunu bozan AKP ekonomiyi düzeltmeye çalışacak.

11. Maalesef AKP'nin de krizle başa çıkabileceğine dair bir işaret göremiyorum. Bu görevi üstlenecek çok az kalifiye insan var ve yolsuzluk ve kötü yönetim muhtemelen devam edecek. Ekonominin ve demokrasinin geleceği için endişeleniyorum"

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
bu serefsizden baska haber yapacak baska birisi kalmadi