Daron Acemoğlu tek tek açıkladı: Türkiye ekonomisi nasıl düzelir?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Daron Acemoğlu tek tek açıkladı: Türkiye ekonomisi nasıl düzelir?

Daron Acemoğlu yaptığı son dakika açıklamasında Türkiye ekonomisinin nasıl düzeleceğine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Ekonomi 10 Kasım 2024 2
Daron Acemoğlu tek tek açıkladı: Türkiye ekonomisi nasıl düzelir?

Nobel Ödüllü Ekonomist Daron Acemoğlu'ndan Türkiye Ekonomisi İçin Kritik Öneriler: Eğitim, Yargı ve Teknoloji Yatırımı Şart

Geçtiğimiz günlerde Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Ermeni asıllı Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Fatih Altaylı’nın YouTube programına konuk olarak Türkiye ekonomisine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ekonomik problemlerine değinen Acemoğlu, en büyük sorunlardan birinin "fakirlik" olduğunu vurgularken, ülkenin kalkınması için üç önemli noktaya dikkat çekti: Yargı reformu, eğitim sistemi düzenlemesi ve teknoloji yatırımları.

Acemoğlu: "Türkiye Ekonomisinin Toparlanması İçin 3 Kritik Nokta Var"

Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin güçlenmesi için 10-15 yıllık bir fırsat penceresi bulunduğunu belirterek, bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Aksi halde Türkiye’nin çağın gerisinde kalacağı ve hızla yaşlanacağı uyarısında bulundu. Nobel ödüllü ekonomist, teknolojinin etkili kullanımının yanı sıra beşeri sermayeye yatırımın önemine vurgu yaptı. Acemoğlu, “Türkiye’nin 15-20 sene içinde çok daha yaşlanmış ve çağın gerisinde kalmış olma riski var. Bu nedenle hızlı bir şekilde teknolojiye ve beşeri sermayeye yatırım yapılmalı, şirketlerin ve işçilerin verimliliği artırılmalı, yatırımlar daha doğru şekilde planlanmalı," dedi.

Türkiye’nin Geleceği İçin Üç Temel Alan

Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir iyileşme sağlaması için güvenilir bir yargı sisteminin önemini vurguladı. Acemoğlu, “Güvenilir ve saygı duyulan bir yargı düzeni kurulmadıkça ekonomik reformlar kalıcı olamaz. Ayrıca eğitim sisteminin yenilenmesi şart,” dedi. Özgür düşünceyi teşvik eden, yapay zekayı etkin kullanmayı bilen ve yeniliklere açık bir eğitim sisteminin oluşturulmasının gerekli olduğunu ifade etti. “Kalıcı ekonomik düzelme sağlamak için yargı ve eğitim kurumlarının sağlıklı bir yapıda olması şart. Bu iki kurumu sağlam temellere oturtamayan ülkelerin ekonomilerinin kalıcı olarak düzelmesi mümkün değildir,” diye ekledi.

"İşçi Ücretleri Artmalı ve Verimlilik Sağlanmalı"

Acemoğlu, Türkiye’deki ekonomik sorunların temel nedenlerinden birinin işçi ücretlerinin düşüklüğü olduğuna dikkat çekti. "Türkiye’de işçi ücretleri düşük ve çalışanların yarısı asgari ücretle çalışıyor. Bu denklemde bir bozukluk var," diyen Acemoğlu, işçilerin verimliliğinin artırılması gerektiğini belirtti. İşçilerin daha verimli hale gelmesiyle işverenlerin kârlılığının da artacağını ve bu durumun maaş artışlarını teşvik edeceğini söyledi. “Verimlilik artışı, fakirlik ve işsizlik sorunlarını çözmemize yardımcı olurken, enflasyona yol açan dinamikleri de zayıflatır,” dedi.

"Teknolojiyi Doğru Kullanmalı, Verimliliği Artırmalıyız"

Teknolojinin yalnızca otomasyondan ibaret olmadığını belirten Acemoğlu, teknolojiyle birlikte işçilere yeni iş alanları yaratılmasının, işçilerin beceri ve bilgilerinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. “Teknoloji ve eğitim yatırımlarıyla verimliliği artırarak işçi ücretlerini yükseltebiliriz,” diyen Acemoğlu, Türkiye’nin teknoloji yatırımlarını işçi verimliliğiyle paralel olarak artırması gerektiğini ifade etti.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 29 Gün Önce
kimin umrunda Ağa ben asgari ücretli olarak hiç umudum yok en sonuda artik kim kimi götürürse durumu olursa herkes korksun
Ziyaretçi 31 Gün Önce
memurlarından maaşı çok düşük kurumlardaki kadrolu işçiler memurlardan yüksek alıyor ikramiye ,tediye bayram yurdimi