Damacana su fiyatlarına yüksek zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Damacana su fiyatlarına yüksek zam

Son dakika haberi: Damacana suya zam geldi. Gelen zamla birlikte damacana su fiyatları 50 liraya yaklaştı.

Tarım 18 Ocak 2023 09:26 0
Damacana su fiyatlarına yüksek zam

Damacana suya yzüde 160 zam geldi: Vatandaş şebeke suyuna döndü.

Son bir yılda hemen hemen her şeyin fiyatına ciddi zamlar geldi. Gelen zamlarda en dikkat çekenlerden biri de damacana suya am oldu. Özellikle son 6 aydır hemen hemen her ay damacana su fiyatları yükseldi. Yaşanan yükselişle birlikte damacana suyun fiyatı 40 liranın üzerine çıktı ve 50 lira sınırına kadar dayandı. Zamlarla ilgili açıklamada bulunan Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu, “Dönüşümsüz ambalajlardan (PET, cam), bir miktar damacanaya bir miktar da şebeke sularına dönüş oldu” ifadleerini kullandı.

MALİYETİN YÜZDE 90'U SU DEĞİL

Damacana suda aliyetin yüzde 90-96'lık kısım diğer maliyetler oluyor diyen Karamehmetoğlu, vatandaşın suya değil ambalaja para verdiğini söyledi ve “Aralık 2021 ile Aralık 2022 arasında motorin yüzde 140, otoyol ve köprü geçiş ücretleri yüzde 56, asgari ücret yüzde 82, elektrik faturaları yüzde 277 ve sanayide kullanılan doğalgaz faturaları ise yüzde 322 arttı. Bu artışların yanı sıra çift yönlü nakliye süreci olduğu için de damacana fiyatlarına motorin zammı ve köprü otoyol ücretlerindeki artışlar ister istemez damacana fiyatlarına yansıdı.” dedi.

Karamehmetoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İşçilik ve diğer maliyetler ile birlikte 2021'in ikinci yarısından itibaren ambalajlı su üretim maliyetlerinde yüzde 150’leri geçen oranlarda artışlar yaşandı. Ambalajlı su firmalarını etkileyen ana maliyet kalemleri enerji, işçilik, ambalaj, akaryakıt ve otoyol-köprü geçişi olarak sıralanıyor. Bu maliyetler ambalajlı su ürünlerinin tüketici fiyatları üzerinden bakıldığında neredeyse yüzde 90-96’sını oluşturuyor. Yani tüketicilerimiz suya değil onu oluşturan ambalaj malzemeleri ve taşımaya para ödüyor” dedi ve ekledi: “Maliyet enflasyonu ile oluşan fiyat artışları, bazı tüketicileri farklı arayışlara yönlendirdi. Bu çerçevede dönüşümsüz ambalajlardan bir miktar damacanaya, bir miktar da şebeke sularına dönüş olduğunu söyleyebiliriz"

Geçen sene 18 liraya satılan damacana suyun fiyatı şu sıralar 40 liranın üzerine kadar çıktı. Yeni yılda artan maliyetlerle birlikte yeni zamlar geçen hafta yapıldı. Siz damacanayı ne kadara alıyorsunuz? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç