Cumhurbaşkanı talimat verdi: İş kuracaklara faizsiz, 3 yıl geri ödemesiz 1.5 milyon TL Kosgeb kredisi verilecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Cumhurbaşkanı talimat verdi: İş kuracaklara faizsiz, 3 yıl geri ödemesiz 1.5 milyon TL Kosgeb kredisi verilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın verdiği talimat ile Kosgeb, 3 yıl geri ödemesiz 1.5 milyon lira faizsiz kredi vereceğini duyurdu.

İş Dünyası 12 Ağu 2024 3
Cumhurbaşkanı talimat verdi: İş kuracaklara faizsiz, 3 yıl geri ödemesiz 1.5 milyon TL Kosgeb kredisi verilecek

Faizsiz 1.5 milyon lira kredi veriliyor.

Kosgeb tarafından yapılan son dakika açıklamasında iş kuracaklara ve kendi işini kurup 3 yıldan az işyeri sahibi olanlara 1.5 milyon liraya kadar faizsiz kredi desteği verileceği bildirildi.

Yayınlanan açıklamaya göz attığımızda iş geliştirme desteği verileceği açıklanırken girişimcilere 1.5 milyon liraya kadar üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli destek veriliyor. Girişimcilerin genç, kadın, engelli, gazi ya da şehit yakını olması durumunda ödeme 1.65 milyon lira oluyor.

1.5 milyon TL ne için veriliyor?

Girişimcilere verilecek 1.5 milyon TL'lik destek şu kalemler için verilecek:

"İşletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri)"

Hangi işi yapacaklara destek verilecek

Yapılacak destek ödemesi şu sektörlere verilecek:

NACE Rev. 2’ye göre "İmalat, Telekomünikasyon, Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler, Bilgi Hizmet Faaliyetleri, Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri" sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, iş geliştirme desteğinden yararlanabiliyor.

36 ay ertelemeli

Söz konusu kredi desteği 36 ay ertelemeli olacak. 1.5 milyon lira destek alacak işletmeler, bunların ödemelerine 3 sene sonra başlayacak ve herhangi bir faiz ile komisyon ödemesi yapılmayacak.

Başvuru şartları nedir?

Kosgeb tarafından yapılan açıklamada başvuru şartlarına şu şekilde yer verildi:

(1) Program kapsamında işletmelere, iş kurma desteği ve iş geliştirme desteği sağlanır.

(2) Destek programından yararlanılabilmesi için işletmenin Türk Ticaret Kanununda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması ve sistemde kayıtlı, işletme beyanının güncel ve aktif durumda olması gerekir. Sisteme kayıt, KOSGEB Veri Tabanına Kayıt Sürecine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde gerçekleştirilir.

(3) Girişimci, İş Kurma Desteğine başvuru yapmadan önce Girişimcilik Eğitimi Usul Esasları kapsamında sunulan geleneksel girişimci eğitimini; İş Geliştirme Desteğine başvuru yapmadan önce Girişimcilik Eğitimi Usul Esasları kapsamında sunulan ileri girişimci eğitimini tamamlamış olmalıdır.

(4) Girişimcinin destek programı başvurusunda bulunduğu işletmedeki kurucu ortak payı en az %50 olmalıdır. Destek programı süresinde girişimcinin ortaklık payı %50’nin altına düşemez.

(5) İşletme; iş kurma desteğine kuruluş tarihinden itibaren bir yıl içerisinde, iş geliştirme desteğine kuruluş tarihinden itibaren üç yıl içerisinde başvuru yapabilir.

(6) İş kurma desteğine, KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler başvurabilir. İşletmenin, iş geliştirme desteğine başvuru yapabilmesi için, NACE Rev. 2’ye göre; Kısım C-İmalat, Bölüm 61-Telekomünikasyon, Bölüm 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bölüm 63-Bilgi hizmet faaliyetleri veya Bölüm 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörlerinde faaliyet göstermesi gerekir.

(7) İş kurma desteğine başvuru yapılabilmesi için; girişimcinin, işletmesinin kuruluş tarihinden üç yıl öncesinden destek programına başvurduğu tarihe kadar, başvuruda bulunduğu işletme dışında;
- gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması,
- tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %25 ve üzeri
ortaklığının/sahipliğinin bulunmaması gereklidir. İşletmenin başvuru tarihi öncesinde tür değişikliği yapması; değişikliğin sicil gazetesinde yer alması koşuluyla bu fıkra hükümlerine aykırılık teşkil etmez. Bu durumda işletme kuruluş tarihi olarak ilk kuruluş tarihi kabul edilir

(8) İşletme kuruluş tarihi, şahıs işletmeleri için vergi levhasında yer alan işe başlama tarihi, tüzel kişiliğe haiz işletmeler için ticaret siciline tescil tarihidir.

(9) Girişimci işletmeyi münferiden temsile yetkili olmalıdır.

(10) Destek Başvuru Formunda seçilen faaliyet konusu ile başvuruya konu projede/iş fikrinde belirtilen faaliyetin uyumlu olması gerekir.

(11) Girişimcilik eğitimini almış birden fazla girişimcinin aynı işletmede ortak olması durumunda işletme programdan bir defa yararlanır.

(12) İşletme/girişimci bu programdan bir kez faydalanabilir. İşletme, iş kurma desteğinden ve iş geliştirme desteğinden birlikte yararlanabilir.

(13) Girişimcilik Destek Programı Yeni Girişimci Desteği, Girişimciliği Geliştirme Destek Programı Yeni Girişimci Programı, Geleneksel Girişimci Destek Programı veya İleri Girişimci Destek Programından yararlanan girişimci/işletme bu destek programından yararlanamaz.

Başvuru nasıl yapılacak? İşte başvuru bilgileri

Başvurular Kosgeb resmi internet adresi üzerinden yapılacak. Başvuru linki: "https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/Index?ReturnUrl=%2f"

Kadın erkek ilana başvuracak diğer adaylarla tanışmak ve bilgi alış verişi için > TIKLA TAKİP ET

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 33 Gün Önce
hazır açılmış tuhafiye ve zuccaciye dükkanına kosgeb kredi onaylanirmi
Ziyaretçi 33 Gün Önce
vermiyorsunuz kardeş
Ziyaretçi 33 Gün Önce
açıklama yok sarı cizmeli Mehmet Ağa