Cumaya Giden İşçi Kovuldu: Mahkeme Emsal Karar Verdi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Cumaya Giden İşçi Kovuldu: Mahkeme Emsal Karar Verdi

Bir benzin istasyonu, cuma namazına izinsiz giden işçisini işten çıkardı. Ancak mahkemeden emsal bir karar geldi.

Yaşam 8 Haz 2022 12:46 2
Cumaya Giden İşçi Kovuldu: Mahkeme Emsal Karar Verdi

Cumaya giden çalışan işten kovuldu: Mahkemeden emsal karar geldi.

Mehmet Yetkin isimli kişi, bundan 2 sene önce çalıştığı benzin istasyonunda, cuma günü öğle saatinde cuma namazına gitmek için abdestini alıp çıktı. Geri döndüğünde ise müdürü, onun hakkında izinsiz görev yerini terk ettiği gerekçesiyle  tutanak tuttu ve hakkında işlem başlattı. 2021 yılı Temmuz ayına kadar burada çalışan işçi, şirket yönetimi tarafından verilen karar doğrultusunda işten çıkarıldı. 

Buna itiraz eden çalışan durumu yargıya taşıdı. Şirket hakkında suç duyrusunda bulunan Yetkin'in bu şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı ve Konya 1. İş MAhkemesine dava açıldı. Mahkeme, işçinin kişiliğini gözetme borcu , işverenin başta Anayasadan doğan bir yükümlülüğü dendi. 

Anayasanın herkesin kişiliğine bağlı dokunulmaz olduğu , devredilemez olduğu ve vazgeçilmes hak ve özgürlüklere sahip olduğunu öngören 12 ve bunun yanı sıra herkesin maddi ile manevi varlıklarını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğunu ön gören 17. maddeye dikkatler çekildi. 

Mahkeme , bu kararlar doğrultusunda idn ve inanç özgürlüğü bağlamında Yetkin'i haklı buldu ve işe iade edilmesi yönünde karar kıldı. 

Bunun ardından bir açıklama yapan Yetkin, çok mutlu olduğunu, hakkını aradığını ve mahkemeden iyi haber geldiğini söyledi. Bir kişinin camiye gitti diye işinden kovulamayacağını söyleyen Yetkin, bunun kendi başına geldiğini, hakkını mahkemede aradığını ve mahkemenin kendisini haklı bularak işine iade ettiğini söyledi. Namaz benim hem borcum hem anayasal hakkım diyen Yetkin, bunu elinden almaya çalıştıklarını , ancak bu karar ile başaramadıklarını söyledi ve kararın emsal olmasını istedi.

Dosya, davalı tarafın itirazı üzerine istinafa gitti.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Misal vereyim sizlere, ben belediyeden çıkışım verildi işe iade davası açtım ve kazandım ama belediye seni işe almıyorum dedi ve tazminatını da vermiyorum dedi git tekrar dava aç dedi, yıllar boyunca adalet peşinde koşmak bize yaraşır, haksızlık, adaletsizlik ise kibirlilere yaraşır
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Mahkeme kararının hiç bir hükmü yok arkadaşlar, yasalarımız okadar saçma ki işçi davayı kazansa dahi işveren işçiyi işe almama hakkı var