Çoğu Kişi Yanlış Cevaplıyor: İşte Beyin Yakan Açık Dolap Sorusu ve Cevabı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Çoğu Kişi Yanlış Cevaplıyor: İşte Beyin Yakan Açık Dolap Sorusu ve Cevabı

Sosyal medyada gündem olan dolap sorusu merak konusu oldu. İşte kafa karıştıran açık dolap sorusu ve cevabı.

Kültür Sanat 14 Ara 2022 09:59 0
Çoğu Kişi Yanlış Cevaplıyor: İşte Beyin Yakan Açık Dolap Sorusu ve Cevabı

Sosyal meydada gündem olan dolap sorusu.

Sosyal medya üzerinde dolap sorusu gündem oldu. Sorulan kafa karıştıran soruya baktığımızda açık dolapların hangisi olduğu soruldu. Peki bu soru ne ve cevabı nedir? İşte o soru. Bu soruya cevap verenlerin iyi bir matematik bilgisine sahip olduğu, iyi mantık yürüttüğü sonucuna varılıyor. Gelelim soruya:

100 öğrencili okulda her öğrenciye 1 tane dolap verilmiş ve toplam 100 dolap var. Okul müdürü her akşam çıkmadan tüm dolapların kapalı olup olmadığını kontrol ediyor. Öğrenciler bunu bilerek bir gün müdüre şaka yapıyor.

- Tüm öğrenciler dolapların önünde sıraya giriyor. İlk olarak bir öğrenci tüm dolapları açıyor.
- İkinci sıradaki öğrenci 2. dolaptan başlayarak tüm çift numaralı dolapları kapatıyor.
- Üçüncü sıradaki öğrenci ise 3. dolaptan başlayıp 3'ün katı olan dolapların tamamını açıyor.
- Aynı şekilde dördüncü öğrenci de 4. dolaptan başlayarak 4'ün katları olan dolapları kapatıyor. 
- Kapatıp açma işlemi bu sırayla tüm öğrenciler tarafından yapılıyor. 100 öğrenci de dolapları açıyor ya da kapatıyor.

Müdür akşam okuldan çıkmadan önce dolapları kontrol ederken hangi dolapları açık bulacak? Cevaba geçmeden önce biraz düşünün.

İŞTE CEVABI

Çok karışık gibi görünse de aslında basit bir mantıkla bu soru çözülebilir. Bunun için öncelikle hangi öğrencilerin dolabı açıp kapatacağını matematiksel olarak oturtmak lazım. 

Örnek olarak 24. dolabı ilk öğrenci açmış, 2. öğrenci kapatmıştır. 3'üncü öğrenci bu dolabı açmış, 4'üncü kapatmıştır. 5'inci öğrenci ise bu dolaba dokunmamıştır.

Buna göre dolapların açık ya da kapalı olmasının , numaralarının çarpanlarıyla ilgili olduğu görülüyor. 24 numaralı dolap 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 ve 24'üncü sıradaki öğrenciler tarafından değitiştirildi.

Buna göre baktığımızda 1 numaralı dolap her zaman açık kalacak. Diğer öğrenciler kendi sıra numaralarının katlarıyla dolapları açtı ya da kapattı.

Bu hesaba göre baktığımızda 2 numaralı dolap kapalı olacak. Çünkü çift sayılı çarpanı var. Bu dolabı ilk sıradaki açarken 2. sıradaki kapatıyor. 3 numaralı dolabın da iki çarpanı var ve onun kapalı olması gerekiyor. 4 numara ise 1, 2 ve 4'üncü kişiler tarafından açılıp kapatılacak ve toplamda 3 çarpanı vardır. Tek sayıda çarpanı olan 4'ün açık kalacağını görüyoruz.

Yani özetlemek gerekirse çift sayıda çarpanı olan dolaplar kapalı olacak. Tek sayıda çarpanı olanlar ise açık kalacak. Tek çarpanı olan dolapları bulduğumuzda hangi dolapların açık kalacağını göreceğiz.

Bir rakam ya da sayının çarpan sayısının tek sayı olması için iki çarpanın bir birine eşit olması gerekiyor. Bu sayılara tam kare sayılar deniyor. Yani tek yapmamız gereken tam kare sayıları bulmak olacak. Bunun sonucunu da tüm rakamları kendileri ile çarparak bulabiliriz. Yani 2'nin karesi 4 açık kalmalıdır. Ya da 3'ün karesi 9 açık olacak. 9'un karesi 81 de aynı şekilde olacak. Çünkü bu sayıların çarpan sayısı tek oluyor.

CEVAP: 1, 4, 9, 16, 25, 36, 49, 64, 81, 100.

Bu dolaplar açı kalacak.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç