Cep Telefonu ve Tütün Fiyatlarına ÖTV Düzenlemesi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Cep Telefonu ve Tütün Fiyatlarına ÖTV Düzenlemesi

19 Nisan tarihli Resmi Gazete sayısında yayımlanan kararda tütün ile cep telefonunda ÖTV düzenlemesi yapıldığına yer verildi.

Ekonomi 19 Nisan 2022 08:27 0
Cep Telefonu ve Tütün Fiyatlarına ÖTV Düzenlemesi

Telefon fiyatlarına yeni düzenleme geldi.


19 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete sayısında önemli bir düzenleme yayımlandı. Yayımlanan düzenlemede cep telefonu ÖTV dilimlerinde değişiklik yapıldığına yer verildi. Yapılan düzenlemede , cep telefonlarının fiyatlarına göre alınan ÖTV 'lerin miktarlarının değiştiğine yer verildi. Cep telefonu fiyatlarında son günlerde yaşanan yüksek zamların ardından alınan yeni karar ile birlikte artık telefonların fiyatlarına göre yer aldığı ÖTV dilimleri değişti. Cep telefonunun yanı sıra tütünde de ÖTV dilimleri değiştirildi.


Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan düzenleme , Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren yeni karar ile birlikte artık cep telefonlarında özel tüketim matrahı, 1500 lirayı aşmayan cep telefonları için yüzde 25 olarak belirlendi.


En alt sınır bu olarak açıklandı. Diğer sınırlar ve sınırlara göre alınacak ÖTV miktarları ise şu şekilde: Fiyatı 1500 lira ile 3 bin lira arasında olan cep telefonlarından alınacak ÖTV oranı yüzde 40 seviyesinde çıkarılırken fiyatı 3 bin liradan fazla olan telefonlar için ÖTV miktarı yüzde 50 seviyesinde oldu.


ÖNCE NASILDI?

Söz konusu düzenleme daha önce farklıydı. Önceki düzenlemeye baktığımızda yüzde 25 ÖTV alınan cep telefonlarının fiyatlarının 1200 lirayı geçmediği görüldü. bin 200 lira ile 2 bin 400 lira arasında olan telefonlardan yüzde 40 ÖTV alınırken 2 bin 400 liradan fazla telefonlar için yüzde 50 ÖTV uygulaması yapılıyordu.


TÜTÜNDE ÖTV DEĞİŞİKLİĞİ

Bunun yanı sıra tütünde de ÖTV düzenlemesi yapıldı ve matrahlar yeniden belirlendi. Söz konusu düzenlemeye göre net muhtevası 500 gramı geçmeyen ambalajlarda olan tütünlerde vergi oranı yüzde 55, asgari maktu vergi tutarı 0.0921 ve maktu vergi miktarı 0.8370 olarak açıklandı. 500 gram üzerine ise aynı oran belirlendi.


Söz konusu düzenlemeler bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan söz konusu kararlar, bugünden itibaren geçerli olacak. Söz konusu kararların takibi Hazine ve Maliye Bakanlığına aittir.


İşte Resmi Gazete'nin 19 Nisan 2022 Salı günkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararlarının metni.




Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç