Çektiği krediyi erken kapatanları ilgilendiren emsal ücret kararı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Çektiği krediyi erken kapatanları ilgilendiren emsal ücret kararı

Kredisini erken kapatan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Açıklamanın detayları yazımızda.

Kredi 3 Haz 2024 0
Çektiği krediyi erken kapatanları ilgilendiren emsal ücret kararı

Çektiği krediyi erken kapatanlar için emsal karar.

Yargıtay, kredi borcunu erken kapatanları ilgilediren bir karara imza attı ve "Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir" ifadelerini açıkladı.

Sakarya'da bir kişi 3 ayrı krediyi erken kapattı. Bunlardan tahsil edilen ücretlere ilişkin sözleşme hükümlerinin genel işlem şartı niteliğinde olduğunu beyanla kredi sözleşmesine bağlı olarak istihbarat ve erken kapama ücretleri adları altında tahsil edilen tutarların fazlaya dair hakkı saklı kalmak kaydıyla şimdilik bin liralık kısmının ödeme tarihinden itibaren faizi ile birlikte bankadan alınıp davacıya verilmesi talep edildi.

İlk derece mahkeme davayı kısmen kabul etti. İlk derece mahkeme kararı sonrası konu istinafa gitti ve istinaf başvuruları esastan reddedildi.

Daha sonra konu Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda ise şu ifadelere yer verildi:

"Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. Davacıya 18.08.2016, 25.05.2017, 12.06.2017 tarihlerinde kredi kullandırılmış bu esnada istihbarat ücreti alınmamıştır.

Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından 10.02.2020 tarih, 2020/4 sayılı tebliğ ile getirilen düzenleme neticesinde Bankalar tarafından tahsil edilen istihbarat ücreti uygulamasına son verilmiştir.

Kredi kullanım esnasında alınmayan istihbarat ücretinin erken ödeme nedeniyle alınması da mümkün değildir. İstihbarat ücreti davacıdan alınamayacağına göre, istihbarat ücretine uygulanarak tahsil edilen BSMV ücretinin de alınmaması gerekir. Bu nedenle, istihbarat ücretine uygulanan BSMV’nin de davacıya iadesi gerekirken BSMV hariç istihbarat ücretinin iadesine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir"

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç