Çamaşır Makinesinin Kapağı Camlı: Peki Bulaşık Makinesinin Kapağında Neden Cam Yok?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Çamaşır Makinesinin Kapağı Camlı: Peki Bulaşık Makinesinin Kapağında Neden Cam Yok?

Çamaşır makinelerinin kapağında cam var. Peki neden bulaşık makinelerinin kapaında cam yok? İşte nedenleri.

Yaşam 15 Tem 2022 21:40 1
Çamaşır Makinesinin Kapağı Camlı: Peki Bulaşık Makinesinin Kapağında Neden Cam Yok?

Hayatımızın içinde olan, her gün gördüğümüz ama çok da dikkatimizi çekmeyen, söylendiği zaman merak uyandıran durum: Neden çamaşır makinesinin kapağı camlı da bulaşık makinesi değil.

Hayatımızın kopmaz bir parçası haline gelen çamaşır makineleri evlerimizde bizlere hizmet vermeye devam ediyor. Ancak iki elektronik cihazda bir birinden farklı bir durum var. İkisi de kirlileri temizliyor ama birinin kapağında cam var ama diğerinin kapağında cam yok.

Bunun temel nedeni makinelerin çalışma mantığı ve daha verimli çalışması. Bir diğer sebep ise üretim maliyetleri olarak öne çıkıyor. Bulaşık makinesi ilk olarak 1850'li yıllarda üretildi. Daha sonra üretilen modeller hem su tasarrufu sağlaması hem de temiz yıkaması yönünden onu, artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirdi. 

Peki neden bulaşık makinesinin kapağında cam yok. Çamaşır makinelerinde içe doğru cam vardır. Bu çamaşırların sıkışmasına engel oluyor temizliğe daha da katkı sağlıyor. Ancak bu durum bulaşık makineleri için geçerli değil. Eğer bulaşık makinesinin kapağı cam olsa hiçbir işe yaramayacaktı. Boşa maliyet olacaktı. Öte yandan eğer cam yapılsa, yüksek sıcaklığa dayanıklı sızdırmaz bir cam olmalı. Bu da maliyeti ciddi oranda arttırır.

Bir diğer neden ise görüntü kirliliğinin önüne geçmek. Mutfağımızda olan makinenin kapağı cam olsaydı hepimizin malumu oldukça kirli görünecekti. Makineye dizme sırasında cama dökülen kirler görünecek. Ki hepimiz her gün makineyi çalıştırmıyoruz. İçeri attığımız kirli bulaşıklar camdan görüneceği için oldukça çirkin bir görüntü olacak. 

Bir diğer neden ise yalıtım. Bulaşık makineleri suyu şiddetli şekilde püskürtmektedir. Öyle ki su püskürtme hızı saatte 150 km hıza kadar çıkıyor. Bu da ciddi bir sese neden olur. Eğer cam yapılsa ses yalıtımının yapılması çok da mümkün olmayacak. 

İşte bir bulaşık makinesinin içine yerleştirilen kamera ve bulaşıkların makinede yıkanma anı:

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Elin adamı yapmış abi