Çalışma Bakanı Bilgin, EYT Sürecini Açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Çalışma Bakanı Bilgin, EYT Sürecini Açıkladı

Son dakika haberi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yaptığı son dakika açıklamasında EYT'de yol haritasını açıkladı.

Emekli Haberleri 19 Tem 2022 15:27 0
Çalışma Bakanı Bilgin, EYT Sürecini Açıkladı

Çalışma Bakanı, EYT'de süreci açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT ile ilgili son dakika açıklamasınmda bulundu ve "Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. Hazine ve Maliye bakanlığı da sürece katılacak. En uygun formülü devreye sokacağız. Çalışmayı yıl sonu ya da ocak başında Meclis'e sunacağız." ifadelerini kullandı.

Sözleşmeli personellerle ilgili açıklamasında ise Bakan Bilgin, "Çalışmamızı tamamlayıp sendikaların da taleplerini alacağız" dedi.

"Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Çalışmamız bir noktaya geldiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı da çalışmamıza katılacak. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek" 

"Yıl sonuna kadar Meclis'e sunamazsak, en geç Ocak ayında bu düzenlemenin Meclis'e sunacağız"

EYT'DE MASADAKİLER

Bilindiği üzere emeklilikte yaşa takılanlar için Çalışma Bakanlığı bünyesinde bir komisyon kurulduğu ifade edilmişti. Bakan Bilgin bugün yaptığı açıklamada komisyonun oluşturulduğunu doğruladı ve Hazine Maliye Bakanlığı'nın da sürece dahil olacağını söyledi. 

Masada olan seçenekler ise şu şekilde:

Eylül 1999 öncesinde sigortalılar 15 yıl ve 3600 gün tamamlayınca erkekler 55, kadınlar 50 yaşını doldurduğunda kısmi emeklilik hakkı kazanıyor. Emeklilik yaşı ise bu 3 şartı bitirdikleri tarihe göre değişmektedir. Bu durumda kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartına kadar çıkıyor. Düzenleme ile 3600 gün ile emeklilikte de yaş şartının kaldırılabileceği bildiriliyor. 3600 günü tamamlayan kadınlar 50 , erkekler ise 55 yaşında emekli olabilecek.

Bir diğer formül ise emeklilik için kadınların 20, erkeklerin 25 yıl prim ödemesi yapmış olması şartı olacak. Bu formül hayata geçerse EYT'liler yaşa bakılmadan, bu şartı taşırlarsa emekli edilecek. 

Bir de masada yaş şartı var. Daha önce 50 yaş şartının getirilebileceği bildirilmişti. Eğer bu formül olursa EYT'lilerin emekli edilmesi için 50 yaşını bitirmesi gerekecek. 

Diğer durum ise prim gün sayısını doldurup yaşı bekleyenler için bekleme süresini 2 ile 3 yıl civarında düşürmek.

Diğer model ise Avrupa modeli. EYTlilerin emekli edilmesi ve normal emeklilik yaşı gelene kadar maaşından belirli bir kesinti yapılması masada.

9 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olanların ilk sigortalı olduğu tarihe göre 5000 ile 5975 prim gününü, kadınlarda 20, erkeklerde 25 yılı tamamlaması gerekiyor. Bunları tamamlayanlar yaşı dikkate alınmadan emeklilik verilebilir.

Masada en ağır basan madde ise kademeli emeklilik sistemi. Bu sistemle EYT'lilerin kademeli şekilde emekli edilmesi üzerinde duruluyor. Ancak bu maddenin detayları için bir bilgi henüz gelmedi. Gelince Finans7.com'da olacak. Haberdar olmak için finans7.com mobil uygulamasını indirin.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç