Bu Yaz Tatil Planı Yapanlara Kötü Haber: Konaklama ve Tur Ücretlerine Dev Zam
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bu Yaz Tatil Planı Yapanlara Kötü Haber: Konaklama ve Tur Ücretlerine Dev Zam

Tatil planı yapan vatandaşlara kötü haber geldi. Tatil yapmak isteyenlere yüzde 200'lere varan zam şoku geldi.

Finans Magazin 16 Nisan 2022 16:53 0
Bu Yaz Tatil Planı Yapanlara Kötü Haber: Konaklama ve Tur Ücretlerine Dev Zam

Bu yaz tatile gitme planı yapan vatandaşlara zam şoku geldi.


Son dönemlerde ciddi oranda artan enflasyon turizmi de vurdu. Turizmde bu sene Rusya Ukrayna arasındaki savaşın etkisi de büyük olacak. Türkiye'ye en çok turistin geldiği ülkelerden olan Rusya ile Ukrayna'dan bu sene oldukça düşük kişinin gelmesi bekleniyor. Bu da turizm sektörünü iç turizme yönlendirdi.


Sözcü'den Gamze Bal, bugün kaleme aldığı yazısında, turizm sektörünün 12 aylık dönemde iç turizmin yüzde 50 ile yüzde 100 arasında zamlandığını, ancak TÜİK verilerine göre zam oranının yüzde 200 seviyesinde olduğunu aktardı.


TÜRKİYE'DE YÜZDE 59 TATİL YAPAMIYOR

TÜİK tarafından açıklanan verilere baktığımızda Türkiye'de hanelerin yüzde 59.3'lük kısmının evlerinden uzakta bir haftalık bir tatil yapamadığı, masrafları karşılayamadığı ortaya çıktı.


Konu ile ilgili bir açıklama yapan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, son dönemlerde yaşanan artışlar nedeniyle bu sene turizmde ciddi maliyet artışları yaşadıklarını, maliyet artışlarının ancak yarısının fiyatlara yansıtıldığını, ancak buna rağmen beklenen talebin , canlılığın alınmadığını söyledi. Enerji ve personel giderlerinde ciddi artış olduğunu söyleyen Bülbüloğlu, "İç pazar canlı kalsın, yaşasın diye giderlerdeki artışı fiyatlara olabildiğince yansıtmamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.


Zam oranlarının yüzde 50 ile 100 arasında değiştiğini söyleyerek sözlerini sürdüren Bülbüloğlu, maliyetlere göre düşük kalan bu zam oranlarında bile yeterli canlılığı yakalayamadıklarını, şu anki rezervasyonların geçen senenin aynı dönemine göre oldukça düşük seyrettiğini söyledi.


Yabancı turstlerde belirsizliğin devam ettiğini söyleyerek sözlerini sürdüren Bülbüloğlu, “Yabancı turist tarafında ise ana pazarlardan Rusya’dan zaten rezervasyon alamıyoruz. Rus turist tarafındaki ödeme sorunu hala çözülmedi. Ancak devam eden çalışmalar var, 15 gün içinde çözüme kavuşmasını bekliyoruz” dedi.


Etstur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek ise yaptığı son açıklamada, Rus turist sayısında yüzde 50'ye yakın bir düşüş beklediklerini söyledi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle yaşanması beklenen bu düşüşün turizmi olumsuz etkileneceği bildirilirken , geçen sene 4.6 milyon civarında Rus turistin ülkemize geldiği, Ancak bu sene yüzde 40'lık düşüşle ancak 2.5 milyon civarında Rus turistin ülkemize tatil amaçlı gelmesi bekleniyor.


OTEL KONAKLAMA FİYATLARI


Geçen sene Mart ayı ile bu senenin Mart ayı arasında tur fiyatlarına baktığımızda yüzde 63'lük bir zam olduğu görüldü. Bu zamla birlikte tur fiyatlarının 500 liraya dayandığı bildirilirken aynı dönemde kişi başına bir otelde gecelik konaklama yüzde 189 oranında artış gösterdi ve 260 liradan 754 lira seviyesine kadar yükseldi. Bu rakamlar TÜİK tarafından açıklanan ortalama rakamlar olarak geçiyor.


Sektörde ortalama kişi başı , dört kişilik ailenin konaklama fiyatlarına baktığımızda rakamın daha da çıktığı görülüyor. Dört kişilik bir ailenin bir haftalık tatilde sadece konaklama bedeli, geçen sene 1040 liraydı. Bu rakam bu sene 3 bin liraya kadar çıkarak 3 kat civarında arttı.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç