Bu Durumu Yaşayan Kiracılara 24 Bin TL Verilecek
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bu Durumu Yaşayan Kiracılara 24 Bin TL Verilecek

Son dakika haberi: Milyonlarca kiracıyı ilgilendiren önemli açıklama geldi. Açıklamada bu durumu yaşayan kiracılara 24 bin liraya kadar tazminat verileceği bildirildi.

Emlak 19 Ağu 2022 16:37 1
Bu Durumu Yaşayan Kiracılara 24 Bin TL Verilecek

Emlakçıların evini yüksek fiyattan kiraya vereceğim vaadi ile mevcut kiracısını, oğlum gelecek, Almanya'dan oğlum gelecek, oğlum evlenip yerleşecek yalanı ile çıkaran ev sahipleri yandı.

Birçok hukukçu yaptıkları açıklamada bu yalanlarla kiracısını çıkarıp daha yüksek kiraya evine kiracı alan ev sahiplerine , kiracının hakkını araması durumunda ceza kesileceğini ve 1 yıllık kirasına kadar parasını geri alabileceği bildirildi. 

Emlakçıların daha fazla kazanmak komisyondan kar üstüne kar elde etmek için uyguladığı politika kiraları arttırmaya devam ediyor. Mevcut kiracıları ucuza oturan ev sahipleir ile iletişime geçen emlakçılar, onlara kiracılarını çıkarmaları durumunda iki katı hatta daha yüksek kiralara kiracı bulabileceğini söylüyor. Bu vaade balıklama atlayan fırsatçı ev sahipleri ise kiracılarına Almanya'dan oğlum gelecek, oğlum evlenip geçecek gibi yalanlar söyleyerek onları evden çıkarmaya çalışıyor. 

Evden çıkan kiracı, verdiği kiranın 2 katına kadar ancak bir ev bulabiliyor. O da güç bela. 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan  Avukat Sinan Bora, “Evin ihtiyaç sebebiyle tahliye edilmesi halinde, Türk Borçlar Kanunu’nun 355. hükmü gereği, evin eski kiracıdan başkasına kiralanması 3 yıl süreyle yasaklanmıştır. Bu gibi hallerde ev sahipleri eski kiracısına, son yıl aldığı 1 yıllık kira bedelinden az olmayacak kadar tazminat öder. Bunun yanında Türk Ceza Kanunu'nun 237. maddesinde düzenlenen ‘fiyatları etkileme suçu’ da oluşuyor. Kiracılar kendilerinden fahiş zam isteyen ev sahipleri ve emlakçılar hakkında suç duyurusunda bulunabilir” ifadelerini kullanarak kiracıların hakkını araması gerektiğini söyledi. 

TAZMİNAT İÇİN İHBARNAME GEREKİYOR

Ev sahibi ile kiracılar arasında genelde sözlü olarak bu konular konuşulur ve buna göre evden kiracılar çıkarılır. Bu konuya değinen ve bir uyarıda bulunan Avukat Mustafa Oruç şunları kaydetti: “Sözlü bildirimle kira sözleşmesi feshedilemez. İhtarname şart. Bunda da sözleşmeyi hangi nedenle feshettiğini açık şekilde belirtmesi gerek. Genelde kendisi, alt veya üst soyunun ihtiyacı nedeniyle evin boşaltılması isteniyor. Ev sahibinin böyle bir hakkı var. Ancak bu ev 3 yıl içinde gerekçe gösterilen kişiye değil de başkasına kiralanırsa, eski kiracı lehine 1 yıllık kira miktarı kadar tazminat ödenmesine hükmedilir.”

2 bin lira kirası olan bir eve geçen kişi, bu yalanı ortaya çıkarması durumunda 24 bin liraya kadar kirasını geri alabilecek.

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Bende bu durumla karşı karşıyayım ne yapmalıyım?