Borsada Keriz Silkeleme, Ancak Bu Şekilde Biter
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Borsada Keriz Silkeleme, Ancak Bu Şekilde Biter

Borsada son dönemlerde daha sık yaşanan , keriz silkeleme olarak tabir edilen duruma çözüm önerisi geldi.

Borsa 16 Kasım 2022 08:54 0
Borsada Keriz Silkeleme, Ancak Bu Şekilde Biter

Borsada keriz silkeleme ne zaman?

Faizlerde düşüş sonrası borsa artmaya başladı. TL'de durmak istemeyen , parasının değerini enflasyon karşısında korumak isteyen vaandaşlar, daha iyi bir alternatif olmadığı için borsaya gelmeye devam ediyor. Hisseler ise ciddi şekilde yükselişler gösterdi. Ancak son günlerde yabancılar hisse satışlarına başladı. Borsadaki yabancı parası ilk defa yüzde 30'ların altına geriledi.Yüzde 29.72 oldu. 2021 yılı Kasım ayında bu rakam yüzde 42 seviyesindeydi. 

Dünya Gazetesi'nden Şeref Oğuz bugün kaleme aldığı yazısında , borsadaki şirketlerin toplam piyasa değerinin 5 trilyon liraya kadar çıktığını söyledi. Dolar bazında bakıldığında ise 273 milyar dolar olduğu belirtildi.

Bu rakam, Nisan 2013 tarihinde 341 milyar dolara kadar çıkmış ve rekor kırmıştı. Şirket sayısı 2013 yılındna bu yana 63 arttı. Borsada toplamda 503 şirket bulunuyor. Buna rağmen dolar bazında şirketlerin değeri oldukça düşük görünüyolr. 

Oğuz kaleme aldığı yazısında, borsaya gelen yatırımcıların büyük yatırımcıların kurbanı olduğunu, SPK'nın buna engel olması gerektiğini söyledi. Borsayı oyun alanına çevirenler olduğunu söyleyen Oğuz, "Borsayı oyun alanına çevirenler belli ise neden burayı yatırım alanı haline getirmiyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

Oğuz, bu düzenlemenin yapılmaması durumunda keriz silkeleme olarak tabir edilen durumun sürekli olarak yaşanacağını ve borsaya gelenlerin parasını büyük yatırımcılara kaybedeceğini söyledi.

BAZI HİSSELER UCUZ

Borsada kar realizasyonunun , hesapların kapanması döneminde başlayacağını söyleyen Oğuz, güçlü şirketlerde değerleme oranlarının düşük olduğunu, hisselerinin düşük olduğunu söyledi.

Yabancıların ağırlıklı olduğu hisselerde satışların gelmesi nedeniyle , şirketlerin durumu iyiyse bile hisseler zayıf durdu. Olayı bir realizasyon, bütün hisselere yarayacak.  Borsaya girenlerin daha seçici olması gerekecek.

Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç