Borsada hangi şirket hisse geri alımına başladı, hangisi başlayacak?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Borsada hangi şirket hisse geri alımına başladı, hangisi başlayacak?

Son dakika haberi: Birçok şirket hisse geri alımı programını başlatırken bazı şirketler açıklama yapmasına rağmen hala başlamadı.

Borsa 20 Şubat 2023 14:58 0
Borsada hangi şirket hisse geri alımına başladı, hangisi başlayacak?

Hisse geri alımında son durum nedir? Hangi şirketler aldı , hangi şirketler alacak?

Deprem sonrası kapanan borsada önemli bir karara imza atılmış ve şirketlerin kendi hisselerini almaları durumunda daha önce alınan verginin kaldırıldığına yer verildi. Bu açıklama sonrası borsada büyük hareketlilik başlamış ve birçok şirket, hisse geri alımına başlamıştı. Şimdiye kadar geri alım taahhüdünde bulunulan fon büyüklüğü 24 milyar lira olurken bu konuda güncelleme yapan şirketlerin sayısı ise 65 olarak açıklandı. 

EN FAZLA ALIM YAPAN

Fon büyüklüğüne baktığımızda Türk Hava Yolları'nın en fazla alım yapan şirket olduğu görülüyor. En fazla geri alım fonu açıklayan şirketlerin sıralaması şu şekilde:

Türk Hava Yolları,
İş Bankası,
Halkbank,
Ereğli Demir-Çelik,
Akbank,
Yapı Kredi Bankası

Bu şirketlerin açıklaıdğı toplam geri alımın büyüklüğğü 18 milyar lira. Bu tutar, geri alım açıklayan 65 şirketin açıkladığı toplam tutarın yüzde 75'lik kısmını oluşturuyor.

KİMLER BAŞLADI KİMLER BAŞLIYOR?

Hisse alımı kapsamında Halkbank ile THY gibi Varlık Fonu'ndaki şirketler hızlı şekilde alıma geçti. Türkiye Sigorta da alıma geçti. Ancak İş Bankası, EReğli Demir Çelik, Yapı Kredi ile Akbank henüz bi alım bildirimi yapmadı.

24 milyar liralık ayrılan paranın sadece 358 milyon liralık bölümü hisse geri alımında kullanıldı. Geriye daha 23 milyar liradan fazla tutar kaldı. Bu alımlar ilerleyen günlerde devam edecek. 

Geri alım açıklayıp alıma geçen şirketlere baktığımızda ilk sırada 184 milyon lira ile Halkbank, 55 milyon lira ile THY ve 38 milyon lira ile Türkiye Sigorta var.

PEKİ BORSA , HİSSELER YÜKSELİR Mİ , HİSSELETE ETKİSİ NASIL OLUR?

Bist toplam piyasa büyüklüğüne göre düşük gibi görünen fon alımlarının biraz hafife alındığı bildirilirken alımların hisse bazında ciddi sonuçları olabileceğine yer verildi. Konu ile ilgili Ekonomim.com'dan Barış Erkaya kaleme aldığı yazısında "Şirketlerin açıkladıkları geri alım fon büyüklükleri ve alınabilecek hisse sayılarına ilişkin veriler tek başına çok da bir şey ifade etmiyor olabilir. Fakat bu şirketlerin MKK kayıtlarına göre fi ilen dolaşımda olan hisse sayılarıyla oranlandığında bu hisse senetlerinin tahtalarında ciddi bir alım baskısı yaratması oldukça mümkün" dedi.

Finans7.com | Ankara
Kaynak: https://www.ekonomim.com/finans/haberler/hisse-geri-alim-programinda-yariya-ulasan-var-haberi-683462

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç