Borsada Banka Hisseleri Ne Olacak? Dikkat Çeken Yorumlar Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Borsada Banka Hisseleri Ne Olacak? Dikkat Çeken Yorumlar Geldi

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre bir son dakika açıklamasında bulundu ve borsa yorumlarını opaylaştı.

Borsa 25 Eylül 2022 12:12 0
Borsada Banka Hisseleri Ne Olacak? Dikkat Çeken Yorumlar Geldi

Banka hisseleri ile ilgili dikkat çeken değerlendirme geldi.

Finansal Piyasalar Uzmanı İris Cibre, dikkat çeken bir son dakika açıklamasında bulundu ve Gazete Duvar'daki kmşesinde banka hisselerini bekleyen senaryoları değerlendirdi. 

Cibre kaleme aldığı yazısında pay vadeli kontratların son günü 30 Eylül dedi ve 5 Ekim tarihinde bazı kurumların temerrüte düşeceğini , ya da tahtalar taban şekilde devam ettiğinde takasa para yatırdıklarını, ya da takasın tıkanacağını söyledi.

3 Ekim tarihine dikkatleri çeken Cibre,"Akşam piyasa kapanacak, fiyatlar uzlaşılacak ve ertesi iş günü uzun pozisyonda olanlar eğer pozisyon kapatmadılarsa hisse senetleri hesaplarına fiziki olarak teslim edilecek" ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü TSPB ile Sermaye Piyasası Kurulu'nda acil kodu ile düzenlenen toplantılarda vadeli piyasa kontratlarında nakdi uzlaşma nın talep edildiğini , ancak bu talebin reddedildiğini söyleyen Cibre, nedenlerini şu şekilde sıraladı: "Nedenleri basitti; nakdi uzlaşma istisnasını vatandaşa anlatamazlardı ve Arbitraj Fonlarını zor durumda bırakırlardı. Arbitraj fonları nasıl zor durumda kalır ki dediğinizi duyar gibiyim."

Cibre yazısının devamında ise fonların işlevine değinerek, "Öncelikle bu fonlar ne iş yapar? Bunlar ismi üzerinde arbitraj yapar. İki piyasa arasındaki farkları yakalayarak kar elde etmeye çalışırlar. Bizim örneğimizde 2 aylık süreçte banka vadeli paylarda spota göre çok daha hızlı gerçekleşen çıkışlar dolayısıyla yüksek faiz marjları yakalandı. Arbitraj fonları da doğal olarak VİOP’ta satış, spot hissede alış işlemi yaparak iki taraf arasında gerçekleşen bu yüksek faizi değerlendirdiler. Eğer nakdi uzlaşı gerçekleşirse Cuma günü bu fonlar Vadeli paydan gelen kârını alacak ve fakat spot taraftaki hisse portföylerinde kalacak. Normalde gerçekleşmesi gereken netleşme gerçekleşmeyecek. Bahse konu hisse senetlerinde pozisyon almış fonlar ise bu hisseleri taban olduğu sürece satamayacak ve bu hisseler özelinde zarar yazılacak. Şu an tamamen tahmini konuşuyoruz, hangi fonların elinde bu hisseler kaldı bilmiyoruz, yazdığımız tamamen teorik fakat mantıken bazı fonların elinde kalmış olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

5 Ekim tarihinde ya bazı kurumlar temerrüde düşecek diyen Cibre, eğer bu olmaz tahtalar taban devam ederse takasa para yatırdıklarını ya da takasın da tıkandığının görüneceğini söyledi. Tahtalar çözülüp satış imkanı olana kadar bu şekilde devam edeceğini bildiren Cibre, olumlu senaryonun ise o güne kadar tabanların çözülmesi olarak aktardı.

"EĞER ANLAŞMA OLMAZSA 3 EKİM GÜNÜ..."

Cibre söz konusu yazısını, "Şu an hiçbir kuruma bu durumun maliyetini bilmiyoruz. Fakat, eğer anlaşma gerçekleşmezse, 3 Ekim yani fiziki teslimat günü zurnanın zırt dediği gün olacak" ifadeleri ile tamamladı.

Sorumluluk reddi beyanı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir. Finans7.com döviz, kripto paralar, borsa ve emtia fiyatları hakkında herhangi bir yatırım tavsiyesi vermez. Yatırım tavsiyesi yatırım danışmanları, yatırım uzmanları, aracı kurumlar ve portföy yönetim şirketleri tarafından verilen bir hizmettir.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç