Borcu Nedeniyle Maaşına Haciz Gelen Emeklilere İyi Haber
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Borcu Nedeniyle Maaşına Haciz Gelen Emeklilere İyi Haber

Borcu nedeniyle maaşına haciz gelen emeklilere güzel haber geldi. İşte mahkemeden gelen haciz kararı.

Emekli Haberleri 20 Kasım 2022 13:21 1
Borcu Nedeniyle Maaşına Haciz Gelen Emeklilere İyi Haber

Emekli maaşlarına konulan haciz ile ilgili emsal karar geldi.

Banka kredi borcu olan bir emekli vatandaşın banka hesabına haciz konuldu. Maaşının 1/4'üne haciz koyan banka, emekli vatandaşın maaşının her ay çeyreğini aldı. Bu durum karşısında şok geçiren vatandaş, konu ile ilgili başvurduğu yerlerden ret cevabı aldı.

Bunun üzerine bir acukata başvuru yapan K.M. isimli kişi bunun hukuksuz olduğunu söyledi vce daha açmak istedi. Dava ile ilgili Avukat Fırat Bilici yaptığı açıklamada, “Emekli maaşının hepsine el konulmuyor. İlk başta hepsini kesiyor, içerisinden yüzde 25’ini alıp gerisini emekli maaşına iade ediyor. Banka aslında kanunlarda yer alan 4’de 1 oranında kesinti yapıyor. Bu kesintiyi icra dairesi yapabilir. Devlet eliyle devlet gücüyle yapılabilecek bir şey bu. Bankanın bu şekilde bir kesinti yapması yasal değil. Zaten açtığımız davayı da bu şekilde kazandık. Verilen kararda da mahkeme bir icra takibi olmadan yapılan 4’de 1’lik kesintinin geçersiz olacağına, icra takibinden de sonra kişinin emekli maaşının gelip muvafakat verdikten sonra kesilebileceğini ifade etti. Bu şekilde kazandık” ifadelerini kullandı.

Avukat yaptığı açıklamada müvekkilin emekli olduğunu, emekli maaşını bankadan aldığını , bankadan kredi çektiğini söyledi. Kredi çekilmesi sonrası borç ödenmeyince maaşa haciz uygulaması geld

Bunun üzerine mahkemeye başvuru yapan avukat ile müvekkili, parasının iadesini istedi. Avukat Bilici açıklamasında, "Sonrasında bize geldi. Bizde tüketici hakem heyetine başvurduk. Heyette öncelikle bizi haksız buldu. Bizde bunun üzerine karara itiraz ettik. Mahkemede bizim haklı olduğumuzu herhangi bir şekilde muvafakat verilmediği için bu kesintinin geçersiz olduğuna, bu kesintiye ilişkin bir sözleşme imzalanmadığına, bir evrak imzalanmadığına belirterek paranın iadesine karar verdi” dedi.

Bu durumlarda vatandaşların yapması gerken durumlar hakkında bilgilendirme yapan Avukat Bilici, “Öncelikle şu an tüketici hakem heyeti sınırları yükseltildi. 30 bin liraya kadar çıktı. Eğer yapılan kesinti tutarları 30 bin liraysa öncelikle kişinin hangi maaşı aldığına bakmak lazım. Emekli maaşı alıyorsa, yapılan kesintide 30 bin liranın altında kalıyorsa tüketici hakem heyeti ya da il tüketici hakem heyeti dediğimiz kurumlara başvurmaları gerekiyor. Bunun üzerinde kalıyorsa kesintiler bu seferde dava açma yoluna gitmeliler. Tabi dava açmadan önce arabuluculuk şartı var buna dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
emeklinin donunumu alacaksınız kanı bozuklar. ..zaten zor şartlarda gözü onam diktiniz. tüm yazıklar olsun Size