Borç Para Bulup Borsaya Girdiler: 1 Yılda Enflasyondan Fazla Kazandılar
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Borç Para Bulup Borsaya Girdiler: 1 Yılda Enflasyondan Fazla Kazandılar

Bir senedeki yükselişi ile dikkatleri çeken Borsa İstanbul'da yerli yatırımcı akını sürüyor.

Borsa 24 Tem 2022 12:04 0
Borç Para Bulup Borsaya Girdiler: 1 Yılda Enflasyondan Fazla Kazandılar

Enflasyondan yüksek getirisi olan borsaya 1 yılda yatırımcı akını geldi. Borçlanan borsaya koştu.

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi, yüksek enflasyon ortamı ve fiyat istikrarsızlıkları, vatandaşları yatırıma yönlendirdi. Bir yatırım yapmak, parasının değerini korumak isteyen vatandaşlar, borsada hisse arayışına başladı. 

YABANCI YATIRIMCI ÇIKIYOR

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk bugün kaleme aldığı yazısında yabancı yatırımcı oranının Borsa İstanbul'da tarihinin en düşük seviyelerinde olduğunu söyledi. Buna karşın yerli yatırımcı sayısının her geçen gün daha da artması , borsada yükselişi sağlıyor. 

Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından açıklanan verilere baktığımızda 2021 yılı sounda 2 milyon 342 bin seviyesinde olan Borsa İstanbul yatırımcıs sayısı, 2022 yılı ilk 6 ayında 153 bin civarında artış gösterdi ve Haziran 2022'de 2 milyon 495 bin seviyesine kadar çıktı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından yapılan açıklamada, yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarının ise bu senenin ilk yarısında yüzde 44.2 seviyesinde büyüdüğü ve Haziran ayı sonunda 756.5 milyar lira seviyesine kadar çıktı. 

Pandemi ile yerli yatırımcıların borsaya akını başlamış ve son dönemlerde reel faizin enflasyonun çok altında kalması yatırımcıları borsaya daha da fazla yönlendirmişti. Ancak yerli yatırımcı sayısı arttıkça kredili hisse senedi alım işlemlerinde de yüzde 390'a varan artışlar ve patlamalar görüldü.

FİNANSAL OKUR YAZARLIKLARI DÜŞÜK OLANLAR KAYBETTİ

Sermaye Piyasaları Birliği tarafından açıklanan verilere göre 2019 ylının son ayında kredili işlem yapan kişi sayısının 11 bin 895'e , toplam kullanılan kredi stokunun ise 2.8 milyar lirada olduğu, 2022 yılının 3'üncü ayında ise kişi sayısının 3 kata yakın artarak 32 bin 823 kişiye , toplam kullanılan kredi stokunun 13.7 milyar liraya çıktığına yer verildi. 

En çok kayıp ise finansal okur yazarlığı olmayan yatırımcılarda. Bu kişiler ciddi kayıplar yaşadı.

1 YILDA BORSA NE KAZANDIRDI?

Haziran ayı enflasyonu yıllık yüzde 78.62 seviyesinde geldi. Borsa İstanbul'un son 1 sene içindeki değişimi ise aşağıdaki gibi:

Bu tabloya baktığımızda Bist 100 endeksinin 1 senede yüzde 85.53 artış gösterdiği ve bu yükselişle enflasyonun üzerinde kazanç sağlattığı görüldü. 

Uyarı: Haberde yer alan bilgiler finans7.com yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç