BofA, 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon beklentilerini açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

BofA, 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon beklentilerini açıkladı

Bank Of America'dan son dakika açıklaması geldi. Gelen açıklamada BofA, 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon beklentilerini yükseltti.

Ekonomi 5 Eylül 2023 14:16 0
BofA, 2023 ve 2024 yıl sonu enflasyon beklentilerini açıkladı

Son dakika: BofA Türkiye enflasyon tahminini güncelledi.

Önceki gün açıklanan enflasyon rakamlarında 2023 yılının rekoru geldi. Yıllık enflasyon yüzde 58.94 seviyesine yükselirken aylık enflasyon yüzde 9.09 seviyesinde geldi.

Enflasyonda yükselişin hızlanması ile birlikte bazı uluslararası kurumlar, enflasyon beklentilerini revize etti. Bu kurumlardan biri de ABD'nin dev bankalarından Bank of America oldu.

BofA Securities ekonomisti Zümrüt İmamoğlu'nun imzası ile yayınlanan rapora baktığımızda Türkiye'de dün açıklanan enflasyonun beklentileri aştığı, bu nedenle daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olduğuna yer verildi.

Merkez Bankası'nın sürpriz 750 baz puanlık faiz artırımına da değinilen açıklamada, "Önceki 2 ay beklentinin altında kalan faiz artırımları sonrası bu adım olumlu bir sürpriz oldu. Ancak enflasyon beklentilerinin daha da artması nedeniyle daha fazla faiz artırımına ihtiyaç var ve asıl soru Mart ayındaki yerel seçimlerden önce bu tür bir artışın yapılıp yapılmayacağı" denildi.

ENFLASYON BEKLENTİSİ

Açıklamada Ağustos ayında enflasyonun yüzde 59 seviyesine ulaştığı, yıl sonu enflasyon beklentisinin ise bu rakam sonrası yukarı yönlü güncellendiğine yer verildi. BofA'ya göre Türkiye'de 2023 yıl sonu enflasyonu yüzde 70 olacak. Daha önceki tahmin yüzde 58'di.

2024 yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 40 olarak verildi.

BofA da diğer kuruluşlar gibi Mayıs ayında enflasyonun Türkiye'de rekor kıracağını ve yüzde 78 ile zirve yapacağını, daha sonra düşeceğini söyledi.

Yerel seçimler öncesi faiz artırımlarına bir miktar ara verilebileceğini söyleyen BofA, yıl sonunda yüzde 30 olmasını beklediği politika faizinin 2024'ün 2. çeyreğinde yüzde 45 olacağını bildirdi.

Finans7.com | Ankara | Yatırım tavsiyesi değildir.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç