Bloomberg Son Dakika Olarak Verdi: Türkiye CDS Primi Rekor Kırdı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bloomberg Son Dakika Olarak Verdi: Türkiye CDS Primi Rekor Kırdı

Son dakika haberi: Türkiye CDS primi 2003 senesinden bu yana olan en yüksek seviyesini gördü. İşte piyasalarda son durum.

Ekonomi 13 Haz 2022 11:49 0
Bloomberg Son Dakika Olarak Verdi: Türkiye CDS Primi Rekor Kırdı

Son dakika : Türkiye CDS primi 2003 YILINDAN BU YANAKİ EN YÜKSEK SEVİYESİNİ GÖREREK SON 19 YILIN REKORUNU KIRDI.

Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası olarak bilinen CDS priminde son günlerdeki yükseliş devam ediyor. Ülke ekonomileri için belirlenen ve kritik bir öneme sahip olan bu biim, son yükselişle birlikte 2003 senesinin seviyesine geldi. 

ÖNCELİKLE TANIMINI YAPALIM: NEDİR BU CDS?

Ülke ekonomileri açısından oldukça önemli bir yere sahipo lan CDS, bir ülkenin 5 yıllık kredi temerrüt takasını tanımlar. Kredi risk primi alınan bir kredinin geri ödenmeme riskini tespit etmek ve bu riske karşı kredinin sigortalanması için kullanılan değerdir. Faiz doğası itibarıyla alacaklının geri ödememe riskini içeren bir risk primidir. Yani bir yere verilecek borcun geri ödenme riskidir. Ve bir ülkeye yatırım yapacak yabancıların uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının o ülke hakkında verdiği kredi notu ile birlikte ilk baktığı birimlerin başında gelir. 

Ekonomist Dr. Cüneyt Akman, CDS 'yi aşağıdaki videoda detaylı şekilde anlatmıştır:

837 OLDU

Bloomberg'in son dakika olarak aktardığı bilgiye göre Türkiye CDS primi 837 baz puan seviyesini görerek rekor kırdı. Artan risk primleri yüzünden 10 senelik eurobondun getiri oranı ise yüzde 10.6 seviyesine kadar çıkarak rekor kırdı. 

Küresel çapta ekonomik krizin yaşandığı 2008 senesinde Türkiye CDS primi 831 seviyesini görmüştü. Geçen hafta Cuma günü ise 828 'i gördü.

Yeni hafttanın ilk işlem gününde ise Türkiye CDS primi 837'ye yükseldi. Günün bu seviyeden kapatılması durumunda 2003 senesinden bu yana olan en yüksek kapanışın görüleceği bildirildi.

2003 MART AYINDA KAÇTI?

2003 senesi Mart ayında CDS 1416 gibi rekor bir seviyeye çıkmıştı.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç