Benzin ve Motorine Vergi İndirimi Gelecek Mi? Vergi İndirimi Gelirse Benzin ve Motorin Ne Kadar Düşer?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Benzin ve Motorine Vergi İndirimi Gelecek Mi? Vergi İndirimi Gelirse Benzin ve Motorin Ne Kadar Düşer?

Benzin ve motorine gelen zamların ardından vergi indirimi gündeme geldi. Peki Benzin ve Motorine Vergi İndirimi Gelecek Mi? Vergi İndirimi Gelirse Benzin ve Motorin Ne Kadar Düşer?

Ekonomi 21 Haz 2022 20:16 0
Benzin ve Motorine Vergi İndirimi Gelecek Mi? Vergi İndirimi Gelirse Benzin ve Motorin Ne Kadar Düşer?

Benzin ve Motorine Vergi İndirimi Gelecek Mi? Vergi İndirimi Gelirse Benzin ve Motorin Ne Kadar Düşer?

Akaryakıt fiyatlarına gelen son zamların ardından vergi indirimi konuşulmaya başlandı. Peki benzin ve motorinde vergi indirimi olacak mı? Vergi indirimi gelirse benzin ve motorin fiyatları ne kadar düşecek? İşte detaylar...

Son bir senede dörde katlanan ve sürücülerin tepkilerine neden olan akaryakıt fiyatları için hükümete vergi indirimi çağrıları peşpeşe yapıldı. 

2021 yılının sonunda kabul edilen 2022 yılı merkezi yönetim bütçe kanununda, petrol ve doğalgaz ürünleri üzerinden 31,5 milyar Türk Lirası özel tüketim vergisi (ÖTV) toplanması öngörüldü. Fakat  benzin, motorin ve doğalgaz fiyatlarındaki hızlı yükselişke beraber vergi gelirleri de arttı ve 2022'nin ilk 5 ayında toplanan ÖTV 28,3 milyar Türk Lirası oldu.

Dün TBMM’ye sunulan ek bütçe tasarısı, son bir senede dörde katlanan ve sürücülerin tepkilerine neden oldu.  Art arda akaryakıt fiyatları için hükümete vergi indirimi çağrıları yapıldı. Ancak ek bütçe tasarısı hükümetin bu çağrıya olumlu  yanıt veremeyeceği iddiasını gündeme getirdi.

Dün Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla TBMM’ye sunulan 2022 yılı ek bütçe tasarısında petrol ve doğalgaz ürünleri üzerinden, 31,5 milyar Türk Lirası'na ilave olarak, 47,2 milyar Türk Lirası tutarında ÖTV toplanacağı beklentisine yer verildi. 

Sözcü'den Emre Deveci'nin aktardığına göre; bu ek bütçe ile bu kalemde sene sonunda 78,9 milyar Türk Lirası tutarında vergi gelirine erişmek, ilk 5 aydaki 28,3 milyar Türk Lirası'na ek olarak da 7 ayda 50,6 milyar TL’lik ÖTV toplanması planlanıyor. 

Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, akaryakıtta vergi indiriminin söz konusu olmadığı gündeme geldi. 

MOTORİNE 1 SENEDE YÜZDE 316 ZAM GELDİ 

İstanbul'da benzinin bir litresi bugün 27,51 lira seviyelerinde. Bu rakam bir sene önce 7,72 lirayken, yılbaşında 12,29 lira olmuştu. Benzinin litresinde zam oranı senelik yıllık yüzde 256, yılbaşından bu yana yüzde 124 olarak gerçekleşti. 

Motorinin bir litresi bugün İstanbul'da yaklaşık 29 lira 94 kuruştan satılıyor. Bu rakam bir sene önce 7 lira 20 kuruş, sene başında ise 11 lira 43 kuruştu. Motorinde zam oranı senelik yüzde 316, yılbaşından bu yana yüzde 162 olarak kaydedildi.

AKARYAKITTA VERGİ KAÇ LİRA? 

İstanbul’da bir litre benzin için 27 lira 51 kuruş ödeme yapıldığında, bu rakamın yaklaşık 2,5 lirası ÖTV, 4 lirası da KDV oluyor. Yani şu an 1 litre benzin için 6,5 lira vergi alınıyor. Bu verginin kısa bir sürede kaldırılması halinde, benzinde yüzde 23,6 oranında indirim uygulanabiliyor. 

Yine İstanbul'da 1 litre motorin için 29 lira 94 kuruş ödendiğinde, bu rakamın 2,06 lirası ÖTV, 4,3 lirası ise KDV oluyor. Bu durumda, 1 litre motorinde yaklaşık 6 lira 35 kuruş civarında vergi alınmış oluyor. Bu verginin kaldırılması durumunda motorine yüzde 21,2 oranında indirim yapılmış oluyor.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç