Benzin ve Motorine Aslında Ne Kadar İndirim Gelmesi Gerekiyor?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Benzin ve Motorine Aslında Ne Kadar İndirim Gelmesi Gerekiyor?

Brent petrolde yaşanan düşüş sonrası akaryakıt fiyatlarında önemli indirim haberi bugün geldi. Ancak indirim beklentileri karşılamadı.

Taşıt 11 Nisan 2022 22:49 0
Benzin ve Motorine Aslında Ne Kadar İndirim Gelmesi Gerekiyor?

Brent petrolün fiyatında yaşanan düşüşün ardından akaryakıt fiyatlarına indirim beklentisi arttı. Beklentinin karşılığı ise şimdilik sadece motorin ile sınırlı kaldı. Araç sahipleri, artan akaryakıt fiyatları nedeniyle artık sadece zorunlu hallerde arabasını çalıştırabiliyor. Bugün brent petrolde yüzde 4.22'lik bir düşüş yaşanması sonrası benzine ve motorine aslında ne kadar indirim gelmesi gerektiği konusu açıklık kazandı.


Rusya Ukrayna savaşından önce yükseliş eğiliminde olan ve savaş ile birlikte rekor üstüne rekor kıran brent petrol, akaryakıt fiyatlarının da adeta uçmasına neden oldu. Yaşanan sert yükseliş sonrası benzin de motorin de 20 liranın üzerine , hatta motorin bir ara 25 lira sınırına kadar çıktı. Yaşanan bu yükselişlerin ardından stoklar devreye alındı ve brent petrol varil fiyatında düşüş başladı. 8 Mart tarihinde 12 dolar seviyesinde olan brent petrol, şu sıralar 98 dolar seviyesinde seyrediyor. Ancak bu düşüş, olması gerektiği gibi akaryakıt fiyatlarına yansımıyor.


Savaş başladıktan sonra dolar kurunda 1,5 liraya yakın bir yükseliş yaşanmamış olsa akaryakıt belki bu kadar pahalı olmayabilirdi. Ancak dolar kuru savaş sonrası 1,5 lira kadar yükseldi ve 14.70 liraya kadar çıktı.


Mart ayında TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine baktığımızda son 1 yıl içerisinde zam şampiyonlarından birinin akaryakıt olduğu görüldü. Ay bazında da ciddi artış görüldü ve şampiyon akaryakıt oldu. Motorin fiyatı yüzde 32 , benzin ise yüzde 24 seviyesinde artış gösterdi.


Nisan ayında petrolün varil fiyatı düşmeye başladı. Türkiye dahil olmak üzere Uluslararası Enerji Ajansı 19 ülke arz sıkıntısını aşmak için petrol stoklarının 120 milyon varili piyasaya sürme kararı aldı. Bu karar sonrası varil fiyatı 10 dolara yakın düştü ve son 1 haftada düşüş yüzde 7 'yi aştı.


NORMALDE BENZİN İLE MOTORİNİN NE KADAR OLMASI GEREKİYOR?

Son dolar kuru ile brent petrol fiyatına baktığımızda eğer indirimler pompaya yansıtılmış olsaydı motorine 1,4 lira , benzine ise 1,2 lira indirim yapılması gerekiyordu. Bugün açıklanan indirim sadece motorineydi ve motorine 1,04 lira indirim geldi. Benzine ise indirim yok.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç