Benzin ve Mazot Fiyatlarını Düşürecek Hamle Açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Benzin ve Mazot Fiyatlarını Düşürecek Hamle Açıklandı

Rus petrolünün fiyatının düşmesi ile birlikte fiyatlara indirim yapılması gerekiyor ancak fiyat hesaplama modeli nedeniyle motorin ve benzin düşmüyor. Burada yapılacak düzenleme fiyatları düşürecek.

Emtia 14 Tem 2022 11:17 0
Benzin ve Mazot Fiyatlarını Düşürecek Hamle Açıklandı

Akaryakıt fiyatlarına indirim gelmeye devam edecek.

Bilindiği üzere Rus petrolünün fiyatı, brent petrole göre yüzde 25 civarında daha uygun fiyatlara satılıyor. Son dönemlerde ise Türkiye'nin Rusya'dan aldığı petrolün payı artmaya başladı. Dünya'dan Mehmet Kara bugün kaleme aldığı yazısında bunun fiyatlarının piyasalara yansıması için pompa satış fiyatlarının İtalya piyasası yerine gerçek ithalat fiyatlarına göre belirlenmeli gerektiğini söyledi. 

Savaş sonrası yükselen petrol fiyatları büyük krize neden oldu. Tüm dünyada akaryakıt fiyatları ciddi oranda artış gösterirken Türkiye'de geçen aylarda dövizin de ciddi şekilde yükselmesi ile birlikte motorin ile benzin fiyatları 30 liralara kadar çıkmıştı. Son günlerde brent petrol varil fiyatında yaşanan düşüşle birlikte benzin ve motorinde düşüş görüldü. Ancak fiyatlar hala çok yüksek.

YAPTIRIMLAR RUS PETROLÜNÜ DÜŞÜRDÜ

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasından sonra küresel piyasalarda Rus petrolü düşmeye başladı. Fiyatlar brent petrole göre yüzde 30 seviyesine kadar geriledi. Brent petrol 110 dolar seviyesinde iken Rus petrolünün kargoları 80 dolar seviyesinde  fiyatlanıyordu. 

Kara bugün yayımladığı yazısında petroldeki ikili fiyat yapısının Rusya çıkışlı benzin ve motorin için geçerli olduğuna yer verildi. Bu durumun halen sürdüğü açıklandı.

Rus petrolünün ithalatında artış olduğu bildirilirken Türkiye'de fiyatlamanın İtalya Lavera/Genova ve doların TL karşısındaki değerine göre belirleniyor. 

Konu ile ilgili açıklamada, "Peki bu fiyatlardan satılmak üzere ama İtalya’dakinden daha ucuza ithal edilebilen ya da elde edilebilen benzin ve motorin niye vatandaşa daha ucuza satılmasın? “Vatandaş daha ucuza benzin alsın” gibi popülist bir gerekçeyle, 13 bine yakın akaryakıt istasyonunun kâr marjını kısabilen hükümet/idare (Bu görevi onlar adına yerine getiren Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu - EPDK), şimdi savaş/yaptırım etkisiyle yaşanan ucuzluktan vatandaşı yararlandırmayı niye düşünmüyor? Devasa rafineri şirketleri ile büyük ölçekli ana akaryakıt dağıtıcılarının canı can da, zam üstüne zam geldiği için artan işletme sermayesi ihtiyacını karşılayamayan bazılarının kapısına kilit vurulan akaryakıt istasyonlarınınki patlıcan mı?" denildi.

BRENT PETROL NE KADAR?

Piyasalardan alınan son bilgilere göre brent petrol 98.83 dolar seviyesinde seyrediyor. Dolar kuru ise 17 lira 47 kuruş seviyesinde.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç