Bayram Arifesi ve Bayram'da Çalışacak İşçiye Verilecek Ücret
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bayram Arifesi ve Bayram'da Çalışacak İşçiye Verilecek Ücret

Ramazan Bayramı'nda ve arife gününde çalışacakları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Açıklamada ek ücret detayına vurgu yapıldı.

Çalışma Hayatı 24 Nisan 2022 11:41 0
Bayram Arifesi ve Bayram'da Çalışacak İşçiye Verilecek Ücret

Bayramda çalışacak vatandaşlara çifte ödeme yapılacağı açıklandı.

 

Ramazan ayının son günlerine girilmesi ile birlikte bayram hazırlıkları hızlandı. 2 Mayıs 2022 günü Ramazan Bayramı'nın ilk günü olacak. Bir haftadan az süre kala vatandaşlar hazırlıklarını tamamlarken bayramda çalışmak zorunda olan vatandaşlar da var. Bayram tatilinde çalışacak vatandaşlar ise bayramda çalışmaları karşılığında ne kadar para alabileceklerini araştırmaya başladı. 

 

ARİFE PAZAR GÜNÜ

2022 yılı Ramazan Bayramı Arifesi gelecek hafta bugün 1 Mayıs günü. 2 Mayıs PAzartesi ise bayramın ilk günü olarak idrak edilecek. Hafta içine denk gelmesi nedeniyle kamu personelleri bu günde izinli sayılacak ve resmi tatil yapacaklar. Ancak birçok özel sektör çalışanı bayramda çalışmak zorunda kalacak. 

Arife günü çalışmak zorunda olan işçilerin alacakları ücret biraz farklı olacak. Bilindiği üzere arife günlerinde yarım gün resmi tatil oluyor. Yani Pazar günü çalışan bir kişi, 13.00'dan sonra çalışmaz. Çalışması durumunda ise mesai ücreti almalı. Eğer 13.00'a kadar çalışırsa bir işçi, o işçiye ek ödeme yapılmaz. Ancak 13.00'dan sonra çalışan işçiye ek ödeme yapılmak zorunludur. Ödeme ise her saat için yüzde 50 daha fazla olacak. Normal mesai ücreti + resmi tatil saatlerinde çalıştığı için yüzde 50 daha fazla para alacak. 

Yani arife günü ve bayramda çalışan işçiler , çalıştıkları her gün için 2 günlük para alacak. 

 

Bazı işverenler ise maaşa bu günlerin de dahil olduğunu söyleyerek kurtulmaya , parayı vermemeye çalışıyor. Ancak bu konuda Yargtay'ın emsal bir kararı var. Yargıtay tarafından verilen kararda, tatil günü çalışan ve bunu kanıtlayan işçinin , iş sözleşmesinde aksi bir durum olsa bile fazla para alacağına karar verdi. 

 

BAYRAMDA ÇALIŞ SONRA İZİN YAP

Birçok işverenin en çok başvurduğu yollardan biri de bu. Bayramda bir personelini çalıştan işveren, daha sonra o işçiye  o süre kadar izin vermek istiyor. Ancak bu mümkün değildir. Çünkü 1 gün 2 gün ücretinde olduğu için bunun bu şekilde karşılanması mümkün değil. 

 

İŞ KANUNUNDAKİ MADDE

İş Kanunu'nun 47. maddesine göre," İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmamaları halinde, bir iş karşılığı olmaksızın o günlerin ücretleri tam olarak ödenir."  Yani maaşına ek olarak bir gün ödemesi daha yapılır.

 

Bu konuda mağduriyet yaşamamanız için işveren ile en başta bu konuyu görüşmeniz daha iyi olacaktır. 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç