Baraj Olacak mı Olmayacak mı? 2023 YKS Duyurusu Geldi
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Baraj Olacak mı Olmayacak mı? 2023 YKS Duyurusu Geldi

Son dakika haberi: 2023 YKS hakkında YÖK'ten açıklama geldi. YÖK Başkanı baraj konusuna değindi.

Sınav 28 Ekim 2022 09:51 8
Baraj Olacak mı Olmayacak mı? 2023 YKS Duyurusu Geldi

2023 YKS ile ilgili son dakika açıklaması: Baraj yine olmayacak.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar bir son dakika açıklamasında bulundu. Özvar açıklamasında üniversitelere yerleştirme sınavı ile iligli dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. 

Türkiye'deki üniversite sayısına değinerek açıklamasına başlayan Özvar, "Başkan Tayyip Erdoğan'ın, akademik yıl açılışında Yükseköğretim Kurulu'nun yeniden şekillendirilmesi üzerine açıklamaları oldu. YÖK'ün kuruluşunun üzerinden 41 sene geçti. Bu süre içinde Türkiye nereden nereye geldi? YÖK kurulduğunda Türkiye'de 25-26 olan üniversite sayısı 208'e ulaştı. 200- 300 bin civarında olan öğrenci sayısı ise 8 milyona yaklaştı. Burada tartışma, YÖK'e yeni yetkiler değil. Mevcut iş yükünü çok daha etkin şekilde yürütebilecek bir yapılanma. Bunu bir silkinme, bir reform hareketi biçiminde vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELER MESLEK KAPISI DEĞİL

Üniversitelerin meslek kapısı olmadığını söyleyerek açıklamasını sürdüren Özvar, "Üniversiteler meslek kapısı değil, çağdaş vatandaş yetiştiren, bilgi, beceri ve yetkinlikle donatan müesseselerdir. Buna karşın 2021 yılının son çeyreği itibarıyla lise mezunları için yüzde 53.5 düzeyinde olan iş gücüne katılım oranı, yükseköğretim mezunlarında yüzde 77.3. Doktora yapanlarda bu oran yüzde 90-92 civarında. Ama doktoralı sayısı Avrupa ülkelerine göre hâlâ yetersiz" dedi.

DENKLİK BELGESİ

Denklik belgesine de değinen Özvar, "100 bin kişinin denklik mağduru olduğu iddia edildi. Bu konuda çalışma yaptırdım. 19 bin müracaat var. Bekleyen 7 bin civarında başvuru. Beklemelerin temel sebebi de uluslararası teyitle alakalı. Avrupa ve ABD'nin tanınan üniversitelerinden alınan diplomalarda süreç çok hızlandı ama bazı ülkelerin üniversiteleri için büyükelçiliklerle yazışmalar yapılıyor ve diplomanın sahte olup olmadığı inceleniyor" dedi.

2023 YKS'DE BARAJ OLACAK MI?

2023 YKS'de baraj olack mı olmayacak mı? sorusu en merak edilen konu olmuştu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar açıklamasında barajın kaldırılması ile ilgili, "Geçen yıl baraj konusunda bizi eleştirenler bu yıl başlarını kuma gömdü. Baraj kaldırılmadan önce adayların yüzde 70-75'i 140-180 aralığında puan alıyor ama kontenjanı dolduracak öğrenci sayısı, kontenjandan az kalıyordu. "Gelin bunu baraj sınavı olmaktan çıkaralım, puan üstünlüğü sınavına dönüştürelim" dedik. Bu yıl üniversitelerin programlarında sıralamalar yukarı çıktı. Yükseköğretime talep büyüyerek gidiyor. Aday sayısı 4.5 milyona çıkarsa şaşırmayın. Her ile bir üniversite Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri. Aynı zamanda bölgesel kalkınmanın en önemli aracı." dedi.

Bu açıklamaya bakacak olursak 2023 YKS'de de barajın olmaması bekleniyor. Sizce barja olmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

2023 YKS NE ZAMAN?

2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın Haziran ayında yapılması bekleniyor. Başvurların ise Şubat ayında başlaması bekleniyor. Başvuru ekranı açılınca, kılavuz yayınlanınca haberdar olmak için uygulamamızı indirin:

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Huawei için >>> TIKLAYIN

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (8)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 18 Ay Önce
BARAJ OLSUN
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Baraj olmali bence
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Baraj olmasın lutfen daha kolay olur
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Baraj olmalı tabikide,, atanmayanlar çoğaldı diye okutmuyorsunuz artık bizi...
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Baraj olsa ne olmada ne Bu sene 250 puan altı yerleşemedi.