Bankalardan Kredi Çekeceklere Yeni Şart: Yüzde 25'ine Bloke Geliyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bankalardan Kredi Çekeceklere Yeni Şart: Yüzde 25'ine Bloke Geliyor

Bankalar kredi çekeceklerden yeni bir şart talep etmeye başladı. Çekilecek kredinin yüzde 25'ine bloke konuluyor.

Bankalar 9 Ekim 2022 09:39 0
Bankalardan Kredi Çekeceklere Yeni Şart: Yüzde 25'ine Bloke Geliyor

Bankalardan kredi çekeceklere yeni şart.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ticari kredilere ilişkin bazı düzenlemeler yaptı. Yapılan düzenlemede , tıkanan finansman kanallarının açılmasının aksine kredi erişimine giderek daha da zorlaşması sonuçlanıyor. 

Merkez Bankası daha önce kredi faizlerine üst sınır getirdi. Ancak bankalar bu sınırı aşmak için ise komisyon yönetimini kullandı. Bunun ardından Merkez Bankası kredi tahsis ve kullandırım ücretlerine de sınırlama getirdi. Art arda gelen bu iki düzenleme sonrasında kredi faizleri bir miktar geriledi. Ancak şimdi de bazı banmkalar kredi verme koşullarında bloke uygulamasına gitmeye başladı. 

Yeni düzenlemeye göre bankalar, ihracat taahhüttü yanında kredi türüne göre yüzde 1 ile yüzde 1.10 arasındaki komisyon uygulanırken kredinin yüzde 25 ile 30 oranındaki kısmını da vadesiz mevduatta bloke etmeyi kabul etmeleri halinde şirketlere kredi kullandırıyor.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Bankacılık uzmannı Erol Taşdelen , vadesiz hesaplarda blokede kalan kredi tutarı için de faiz ödendiğine dikkatleri çekti ve “Firma bu yüzde 25'lik kısım için faiz yanında komisyon da ödeyecek; üstelik vadesiz hesapta bloke edileceği için faiz getirisi de olmayacak. Yani faizi ödenen kredi bankada faizsiz mevduatta blokede tutuluyor” ifadelerini kullandı. Açıklamada bu tür bir uygulamanın etik olmadığı, herhangi bir yasal dayanağının da olmadığına yer verildi.

Bu düzenlemeye baktığımıza ticari işletme 10 milyon lira rotatif ya da 3-6 ay spot kredi kullanmak için başvuru yapıyor. Banka kredinin yüzde 25'lik kısmının vadesiz mecduatta bloke edilmesini istiyor. Şirket onaylarsa kredi çıkıyor. Öte yandan bloke edilen tutar için de faiz ödeniyor ve 10 milyon TL kredi çıkıyor. Tabi şirket bunun 7.5 milyon TL'sini kullanabiliyor.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç