Bankalara Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlara Sicil Affı: İşte Kara Listeden Çıkmak İçin Tek Şart
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bankalara Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlara Sicil Affı: İşte Kara Listeden Çıkmak İçin Tek Şart

Kara listeye düşenlere son dakika açıklaması. İşte kara listedekilere sicil affı için tek şart ve detaylar.

Bankalar 10 Ekim 2022 12:55 3
Bankalara Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olanlara Sicil Affı: İşte Kara Listeden Çıkmak İçin Tek Şart

KAra listede olanların borcunun nasıl silineceği öğrenildi. İşte sicil affı detayları.

Kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için kara listeye düşen vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edilen torba yasa düzenlemesi ile birlikte kara listed olanlara sicil affı geliyor. Ancak kara listede olanlara sicil affında bir şart var.

EKONOMİK ŞARTLAR ZORLADI

Ekonomide son dönemlerde küresel çapta yaşanan sıkıntılar nedeniyle rekor seviyelere kadar çıkan enflasyon, vatandaşların zor günler geçirmesine neden oluyor. Aldığı maaşı anca ay sonuna kadar kendisini idare eden vatandaşlar birçok ihtiyacını ise kredi kartlarından ya da çektikleri kredilerden karşılıyor. Ancak alım gücü her geçen gün düşen vatandaşlar, kredi ile kredi kartı borcunu ödeyemediği için icra takibine düşüyor ve kara liste olarak adlandırılan listeye ekleniyor. 

Kara listeye eklenen kişilere bankalar kredi ve kredi kartı vermiyor. Borcun ödenmesi ve aradan 5 yıl gibi belli bir süre geçmesi kişinin bu süreçteki bankacılık hareketleri dikkate alınarak kredi notunda yükselme olursa kişi, kredi çekebiliyor ya da kredi kartı alabiliyor.

KARA LİSTEDEN ÇIKIŞ MÜJDESİ

TBMM'ye gelen yeni torba yasa ile artık kişiler kara listeden çıkabilecek. 1 Ekim 2022 tarihinden önceki borçları kapsayacak düzenlemenin tam metni şu şekilde:

"Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1.10.2022 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 5411 sayılı Kanun'un ek 1'inci maddesi hükmü uyarınca kurulan 'Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi' nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 1/7/2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz. Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz."

Bu açıklamaya göre kişi 1 Temmuz 2023 tarihine kadar borçlarını yapılandırır ya da öderse kara listeden çıkacak ve bankacılık işlemlerinden faydalanabilecek. Ana paranın ödenmesi şartı var. Eğer yapılandırma sonrası ana para ödenmezse yapılandırma bozulur ve kara listeye yeniden geçer.

Düzenleme bu ay meclisten geçecek ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Süreci finans7.com olarak takip ediyoruz. Siz de haberdar olmak için finans7 mobil uygulamamıız indirin.

Sizce başka hangi borçlar silinmeli ? Aşağıdaki yorum kısmından yazın. Süreçten haberdar olmak için TIKLA TAKİP ET

Son dakika haberlerinden, gündem haberlerinden, ekonomi, finans, kredi banka haberlerinden haberdar olmak için finans7'yi takipte kalın.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
K
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
J
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
BENİM DÜŞÜNCEM 2020 VE 2022 YE KADAR OLAN KREDİ VE KREDİ KART BORCU OLAN VATANDAŞLARIN BORÇLARININ BİR KERELİĞİNE MAHSUS OTOMOTİK OLARAK SİLİNMESİNİ TALEP EDİYORUM DAHA FAZLA KİMSE AÇ KALMASIN VE DAHA FAZLA İNSAN İNTİHAR ETMESİN ÖNCE İNSAN DİYELİM MİLLET OLARAK TEKRAR EL ELE VERELİM BU VATAN BİZİM BU VATANIDA CENNET GİBİ YAŞANILACAK HALE GETİRECEK OLANDA ANCAK TÜRK MİLLETİDİR SAHİP ÇIKALIM BİRBİRİMİZE DAHA FAZLA YUVA YIKILMASIN VE DAHA FAZLA TEK BİR ÇOCUK AÇ KALMASIN HER İNSAN ZORDA KALIP HATAY YAPABİLİR BU HATAYI ALLAH BİLE AFFEDERKEN BİZ İNSANLAR NEDEN BİRBİRİMİZİ AFFETMİYORUZ CEZALANDIRIYORUZ BUNU BENCE BİR DÜŞÜNÜN VE OLMASI GEREKTİĞİ GİBİ MUTLU EDİN VE MUTLU OLUN SELAMETLE 👋😎