Bankalara Kredi Kartı ve Kredi Borcu Olanlara İyi Haber: Faizler Silinecek , Kara Listeden Çıkacaklar
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bankalara Kredi Kartı ve Kredi Borcu Olanlara İyi Haber: Faizler Silinecek , Kara Listeden Çıkacaklar

Son dakika haberi: Bankalara borcu olan vatandaşlara bayramdan önce iyi haber geldi. Borçların faizleri silinip taksit yapılacak.

Kredi 29 Nisan 2022 10:07 0
Bankalara Kredi Kartı ve Kredi Borcu Olanlara İyi Haber: Faizler Silinecek , Kara Listeden Çıkacaklar

Kredi ya da kreid kartı borcunu ödeyemediği için kara listeye giren, kreid çekemeyen ve kredi verilmeyen vatandaşlara varlık yönetim şirketlerinden iyi haber geldi. 

Pandemi döneminde gelir kaybı yaşayan, geçimde ciddi sıkıntılar çeken vatandaşların başvurduğu ilk yer bankalar oldu. Özellikle temel ihtiyaç kredisine müracaat eden adaylar, aldıkları kredi ile birkaç ay da olsa rahat bir nefes almıştı. Ancak pandemi bitmeden Rusya Ukrayna savaşı başladı ve hayat pahalılığı son yılların en kötü seviyesine geldi. Bu durum da vatandşları oldukça zor duruma soktu. Evlerine tane ile meyve sebze alan vatandaşların çoğu kredi ile kredi kartı borcunu ödeyemez duruma geldi. Nitekim Risk Merkezi tarafından açıklanan verilere göre son dönemlerde kredi kartı ve kredi borcu nedeniyle hakkında yasal takip başlatılan kişi sayısında ciddi yükseliş olduğu görüldü. 

 

TAKİBE DÜŞENLER NE OLUYOR?

Kredi ya da kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe düşen vatandaşlara banka tarafından ihtar çekiliyor ve borcun ödenmesi isteniyor. Borcun uzun süre ödenmemesi durumunda ise bankalar, bu borçları varlık yönetim şirketlerine devrediyor. Örnek vermek gerekirse QNB Finansbank geçen sene 1 milyar 5 milyonluk alacağını 3 varlık yönetim şirketine sattı. Yine geçen sene  İş Bankası, 745.5 milyon liralık alacağını 71.9 milyon liraya varlık yönetim şirketlerine sattı. Garanti Bankası ise geçen sene 649 milyon liralık borcunu Gelecek Varlık'a satmıştı.

 

SATINCA NE OLUYOR?

Bu satış işlemini halk dilinde anlatmak gerekirse, Varlık Yönetim Şirketleri diyor ki sen bu borcu alamıyorsun. 745 milyon lira borcunu bana 72 milyona sat ben tahsil edeyim borçları. Banka da zaten tahsil edemediği borçları varlık yönetim şirketlerine devrediyor. Varlık yönetim şirketleri ise borçluları tek tek arayarak bu borçları tahsil etmek için taksit, faiz silme gibi seçenekleri sunuyor. Bu şekilde borçlar tahsil edilmeye başlanıyor. 

 

BORÇLULARIN TELEFONLARI ÇALIYOR

Borcu devralan varlık yönetim şirketleri, ilk iş olarak bir hesaplama yapıyor ve kimin ne kadar borcu olduğunu çıkarıyor. Buna göre personellerine bir dağıtım yapan şirketler, borçluları aramaya başlıyor. Orantıya göre hesapladığımızda 750 liralık borcunuzu 72 liraya alan varlık yönetim şirketi, avukatlık masrafları ile faizlerin bir kısmını silerek bu parayı tahsil etmeye çalışıyor. Öte yandan vatandaşa istediği sayıda taksitle borcunu ödeme imkanı da sunuluyor. 

Bu nedenle varlık yönetim şirketleri ile yapacağınız pazarlık sizin lehinize olacaktır. Taksit sayısı genellikle ödenebilecek tutarlarda seçiliyor ve vatandaşın borcunu ödemesi için kolaylıklar sağlanıyor. 

 

KARA LİSTEDEN SİLİNİYORLAR MI?

Borcunu ödeyen ve kapatan vatandaşlar bu şekilde kara listedne çıkmış oluyorlar. Kara listeden çıkan vatandaşlar, kredi notunu yükselttikten sonra bankalardan kredi çekebiliyor , kredi kartı çıkarabiliyor. 

 

Akbank , 30 Nisan'da sona erecek kampanyasında vatandaşlara faizsiz 7500 liralık kredi veriyor. Kampanya detayları için TIKLAYIN

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç