Bankalara Borcu Olan 252 Bin Kişiye Takip Başlatıldı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bankalara Borcu Olan 252 Bin Kişiye Takip Başlatıldı

Türkiye Bankalar Birliği ve Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu tarafından borcu takibe düşen vatandaşlar ile ilgili sayısal veriler açıklandı. Ocak 2022 'de bu oran rekor düzeyde artış gösterdi.

Bankalar 31 Mart 2022 08:40 1
Bankalara Borcu Olan 252 Bin Kişiye Takip Başlatıldı

Bankaya olan borcu nedeniyle takibe giren kişilerin sayısı artmaya devam ediyor.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından bir açıklama yapıldı. BDDK'nın yaptığı açıklamada , pandemi dönemi ile birlikte bankaların sorunlu kredileri takibe alma esnekliği sona erdi. Verilen bu esnekliğin sona ermesi ile birlikte bireysel kredi ve kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe düşen kişi sayısında artış görüldü. Konu ile ilgili açıklama yapan Türkiye Bankalar Birliği, bireysel kredi kartı borcu yasal takibe giren kişi sayısı 2022 yılının Ocak ayında 107 bin kişi arttı. çektiği bireysel kredinin borcunu ödeyemeyen ve yasal takibe intikal etmiş kişi sayısında ise 145 bin artış oldu. 2021 yılının aynı döneminde kredi borcundan dolayı takibe düşen kişi sayısı 42 bin civarında olmuştu. Kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe giren kişi sayısı ise geçen senenin bu döneminde 41 bin civarındaydı. Bu seneki verilere baktığımızda oranların 3.5 kat arttığı görüldü.


ESNEKLİK SONA ERDİ : TAKİP SAYISI ONDAN ARTTI


Pandemi nedeniyle bankalar, vatandaşlara bazı esneklikler getirdi ve kredi ile kredi kartı borcunun takibe düşme süresi arttırılmıştı. Bu sürenin sona ermesi sonrası kredileri takibe düşen kişi sayısında ciddi artış görüldü.


TBB tarafından açıklanan rakamlara baktığımızda , kredi ile kredi kartı borcunu ödememiş gerçek kişilerin sayısı 4 milyon 130 bin 354 kişi oldu. Aralık 2021 döneminde bu sayı 4 milyon 121 bin 998 kişi olarak açıklanmıştı. Önceki ayda ise 8 bin 356 kişi borcunu ödememişti. Ocak ayı verilerine baktığımızda kredi borcunu ödemeyen ve takibe düşen kişi sayısı Ocak 2022 verilerine göre 3 milyon 22 bin 133 olarak açıklanırken , kredi kartı borcu devam edenlerin sayısı ise 2 milyon 664 bin 419 kişi oldu.


Bunun yanı sıra Türkiye Bankalar Birliği tarafından açıklanan verilere göre bankalar ve bankalar dışındaki finansal kuruluşların kullandırdığı bireysel krediler, Ocak ayında geçen seneye göre yüzde 21 arttı ve 1 trilyon 52 milyarın üzerine kredi kullanımı olduğu bildirildi. Kredilerin yarısına yakını ihtiyaç kredisi olarak , yüzde 29 civarında konut, yüzde 20 'si kredi kartı ve yüzde 5'i ise taşıt kredisinde kullanıldı.


Bankalardan kredi çeken kişi sayısı ise takipteki kişiler haricinde son 1 yılda 1.3 milyon kişi arttı ve 35.6 milyon kişi seviyesine çıktı. Ortalamaya baktığımızda ise 30 bin lira kredi verildi.


Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Tamda bu ay kredim borçlarım hicbirini odeyemedim çıkan haber tam bizi anlatiyor