Bankadan mı yoksa kuyumcudan mı altın almak daha karlı? Uzmanlar açıkladı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bankadan mı yoksa kuyumcudan mı altın almak daha karlı? Uzmanlar açıkladı

Son dakika haberi: Kuyumcudan mı yoksa bankadan mı altın almak daha mantıklı? İşte altın almanın en karlı yolu.

Altın 20 Ara 2023 0
Bankadan mı yoksa kuyumcudan mı altın almak daha karlı? Uzmanlar açıkladı

Kuyumcudan mı yoksa bankadan mı altın almak mantıklı? İşte fiyat farkları.

Altında birçok rakam var. Bankalar farklı rakamdan altın alıp satarken kuyumculardan altın alımı satımında fiyatlar daha farklı oluyor. Bu da vatandaşların kafasını karıştırıyor.

En merak edilen konu da fiziki altın almak mı yoksa bankadan altın almak mı daha karlı? sorusu oldu. Bu konuda uzmanlardan son dakika açıklaması geldi.

Hürriyet Gazetesi'nden Burak Taşçı bugün kaleme aldığı yazısında fiziki altın mı bankadan altın mı sorusunu uzmanlara sordu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk yaptığı son dakika açıklamasında kuyumculardan altın alımının daha karlı olacağını söyleyerek, "Kuyumcular fiziki olarak altını sunarken bankalar fiziki altın vermiyorlar. Kaydi olarak bu altın uluslararası piyasa değeri olarak bankalarda ilan ediliyor. Binde 2 vergisi var, üzerine bir de her bankanın kendine göre komisyonu ekleniyor. Kapalıçarşı’da altın milyemine göre değerlendiriliyor. 995 milyem ve 999.9 milyeme göre Kapalıçarşı fiyatları değişiyor" dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Aradaki farkın nedeni algı yönetiminden kaynaklanıyor. Vatandaş ekrana baktığı zaman düşük, çarşıya geldiğinde onun öyle olmadığını görüyor. Çarşı fiyatından alınan ve satılan altından vatandaş kazançlı çıkacaktır. Bankadan alınan ya da satılan altında ise vatandaş zarar edebilir"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yaptığı son dakika açıklamasında altın almada kapalı çarşının daha mantıklı olduğunu söyleyerek, "Altın neden alınır, elinize 100 bin lira geçti, hemen tasarruf planlıyorsunuz, 1 yıl duracak diyorsunuz. Bankadan daha uygun aldınız, 5 gün sonra bir ihtiyacınız oldu, hastalandınız, karşınıza bir fırsat çıktı, satmak istediğinizde bankadan aldıysanız zarar edersiniz, ancak Kapalıçarşı fiyatından aldıysanız makas 4-5 lira olacağı için zararınız minimize olmuş olur, kâra da geçmiş olabilirsiniz" dedi.

Kuyumcu esnafı Avni Mutioğlu ise yaptığı son dakika açıklamasında, "Altın ithalatı yasak olduğundan vergilendirme var. Kilo başına 2000 dolara yakın vergilendirme oluyor. Altının gramı 1960 lira, olması gereken karşılığı 1894 lira seviyesinde. Banka her zaman yüksekten satar, düşükten alır.

Bankanın yüksekten satıp düşükten almasının sebebi altınınızı koruyor olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca banka fiziki olarak altın vermediği için parayı da değerlendiriyor. Altını fiziki alıp saklamak en doğru hamle olacaktır. Saklayacak yeriniz yoksa bankadan kasa kiralayın. 2024 yılının ilk çeyreğinden itibaren yükselişler olabilir ve gram altın 2600 lira seviyelerine yükselebilir" dedi.

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç