Banka Promosyonundan Gelir Vergisi Kesilir mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Banka Promosyonundan Gelir Vergisi Kesilir mi?

Banka promosyonlarından gelir vergisi kesintisi olacak mı? Konu ile ilgili son dakika açıklaması geldi.

Bankalar 26 Ekim 2022 11:00 0
Banka Promosyonundan Gelir Vergisi Kesilir mi?

Banka promosyonu için son dakika açıklaması geldi.

Bankalar kamu personelleri ve emeklilere promosyon ödemeleri yapıyor. Yapılan ödemeler son dönemlerde özel sektör çalışanlarını da kapsıyor. Özel sektörde büyük şirketler bankalarla promosyon anlaşmalarına varırken konu ile ilgili bir son dakika açıklaması geldi.

Promosyon ödemelerinden vergi kesintişsi olup olmayacağı konusuna değinen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini sürdüren Prof.Dr.Murat Batı,  promosyon anlaşması sonrası yapılacak ödemelerden vergi kesintisi olup olmayacağı konusuna değindi.

T24 adlı sitede yer alan açıklamasında Batı, “Gelir vergisinin 61’inci maddesi uyarınca bir ödemenin ücret olarak değerlendirilebilmesi için her şeyden önce işçi-işveren ilişkisi bulunması gerekmektedir" dedi ve açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Bu aralar “şu kamu kurumu çalışanları maaşlarını şu bankadan almalarına karşılık şu kadar TL promosyon adı altında ödeme alacak” gibi çeşitli haberlere rastlıyoruz. Hatta bu tutarlar 2-3 maaşa da denk geliyor neredeyse. O yüzden konuya Maliye el atmadan açıklama getireyim"

Gelir vergisinin 61'inci maddesi uyarınca bir ödemenin ücret olarak hesaplanması için işçi işveren illişkisi bulunması gerekmektedir. Bankalar ile işçi işveren ilişkisi olmadığı için promosyon ödemeleir de banka tarafından doğrudan çalışanların hesabına yatırılması durumunda ücret sayılmayacağından ücretten gelir vergisi kesintisi olmayacak.

Prof. Dr. Batı açıklamasında, "Ayrıca bankalar tarafından, promosyon anlaşması yapılan kuruma ödeme yapılması ve bu ödemelerin gelir olarak kaydedilmeden çalışanlara aynen aktarılması halinde, ödeme yapan kurum aracı durumunda olacağından ücret sayılmayacak ve dolayısıyla da gelir vergisi hesaplanmayacaktır. Ancak promosyon ödemelerinin banka tarafından doğrudan kurumlara yapılması ve yapılan ödemelerin kazanca dâhil edilmesi durumunda, ilgili kurum tarafından çalışanlara yapılan ödeme banka promosyonu olma niteliğini kaybetmiş olacağından ücret olarak vergilendirilmesi gerekmektedir." dedi.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç