Banka Kredisi Çekenler Dikkat: Amacı Dışında Kullanana İnceleme
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Banka Kredisi Çekenler Dikkat: Amacı Dışında Kullanana İnceleme

Bankalardan kredi çekip döviz alan kişileri ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Bu kişiler için çalışma başlatıldı.

Kredi 23 Nisan 2022 11:10 0
Banka Kredisi Çekenler Dikkat: Amacı Dışında Kullanana İnceleme

Kredi çekip döviz alan vatandaşlara kötü haber geldi. Merkez Bankası bu konuda bir çalışma başlattı.

Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör bugün kaleme aldığı yazısında bankalardan uygun faizli kredi çeken ve çektiği bu kreid ile dolar , euro alan kişiler için işlemlerine karşı yeni önlem alındığını söyledi. Sene başından bu yana ticari kredilerde yüzde 22 oranında bir artış görüldü. Artan kredilerle ilgili bir çalışma başlatıldı. Bankadan TL olarak kredi çeken ve bu krediyi amacına uygun kullanmayanların işlemlerinin kontrol edilmesi için Merkez Bankası düğmeye bastı. 

 

Gelen son bilgilere göre birçok şirketin düşük faizden kredi çektiği ve bu kredileri dövize yatırdığı öğrenildi. Son dönemlerde çekilen kredilerin dövize yatırılma oranı yüzde 80 olarak açıklandı. Son verilere göre sene başından beri TL bazlı ticari krediler 407 milyar lira arttı. Ocak ayının ortasında 1 trilyon 856 milyar lira seviyesinde olan ticari krediler, Nisan ayının ortasında 2 trilyon 253 milyar lira seviyesine çıktı. Aynı dönemde döviz cinsinden çekilen kredilerde de ciddi oranda düşüş gözlemlendi. 

 

Aynı dönemde 157.7 milyar dolar seviyesinde olan döviz kredileri ise 153 milyar dolara kadar geriledi. Döviz hesaplarında ise Şubat ayının ortasından bu yana artış yaşanıyor. Rakama baktığımızda 2 ay önce döviz hesaplarına 74.3 milyar dolar para olduğu, bunun 15 Nisan'a kadar 1 ay içinde 3 milyar dolar civarında arttığı ve 77 milyar doların üzerine çıktığı öğrenildi. 

 

Yaşanan bu tablo sonrası ekonomi yönetimi harekete geçti ve ticari kredilerle ilgili önlem almak için çalışma başlatıldı. Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası'nın bu krediler için çalışmayı tamamlaması ve KOBi, esnaf, tarım ve yatırım kredileri dışındaki diğer ticari krediler için munzam karşılıkları yükseltecek. BDDK, sermaye yeterlilik rasyoları ve risk ağırlıklarıyla ilgili bir düzenlemeyi devreye alacak. 

 

PPK METNİNDE AÇIKLAMA

Geçtiğimiz hafta yapılan son para politikası kurulu toplantısında bu konuda önemli uyarılar yapıldı. Mart ayında yapılan toplantıdan sonraki açıklamada yatırım kredileri de dahil olmak üzere kredilerin büyüme hızının ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmanın finansal istikrar açısından önemli rol alacağına yer verildi. PPK karar metninde konu ile ilgili, "Kurul, uzun vadeli Türk lirası yatırım kredileri de dahil olmak üzere kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşmasının finansal istikrar açısından önemli olduğunu değerlendirmiştir. Bu çerçevede Kurul, makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar vermiştir" denildi.

 

Daha önce de bankalara bu konuda uyarı yapılmış ve amacı dışında kullanılan krediler için çalışma yapılması istenmişti. Bunun ardından bankalar çalışma başlatmıştı. Ancak bu çalışmalar yetersiz olunca Merkez Bankası devreye girdi ve çalışmaların kapsamını genişletme kararı aldı.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç