Bakaya Kalanlar İçin Her Ay 1167 Lira 'Bedelli' Cezası!
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bakaya Kalanlar İçin Her Ay 1167 Lira 'Bedelli' Cezası!

Bakayalar her ay için 1167 lira ilave ceza ödeyecek!

Haberler 19 Tem 2022 23:02 0
Bakaya Kalanlar İçin Her Ay 1167 Lira 'Bedelli' Cezası!

Bakayalar her ay için 1167 lira ilave ceza ödeyecek!

1 Temmuz itibariyle bedelli askerlik ücreti 80 bin 64 liraya yükseltildi. Ancak bakaya durumunda olanlar bu bedeli cezalı olarak ödemek durumunda.

Yeni düzenlemeye göre bakaya olanlar, bakaya kaldıkları her ay için memur maaş katsayısının 3500 gösterge ile çarpılmasıyla bulunan tutar kadar ilave ödeme yapacak. Bu da 1 Temmuz itibarı ile 1167,6 TL.

Bakayalar bedelli için başvurduğunda, kaç ay bakaya kalmışsa ona göre ödeme yapacak. Örneğin, 12 ay bakaya kalan bir kişi, bedelli askerlik ücretine ek olarak 12x1167,6 TL = 14 bin 11 TL ödeyecek.

Ay süresi hesabında 1 gün geçmiş dahi olsa tam ay sayılacak. İlk taslaklarda bu kapsamdaki kişilerin cezası yıl hesabı olarak yapılmış ve 1 gün geçse dahi 1 yıl sayılmıştı. Daha sonra ay hesaplamasına çevrildi.

DÖVİZLE ASKERLİK HAKKINI KAYBEDENLERE DE AF GELDİ!

Yurt dışında yaşayanlara ve bir dönem yurt dışında yaşayarak bedelli hakkını bir şekilde kaybedenlere de ilgili yasa ile hak tanındı. Bu kişiler 31 Aralık 2025 yılına kadar başvuru yapabilecekler. Başvuru tarihi itibariyle 40 bin gösterge ile memur maaş katsayısının çarpımı tutarındaki TL’nin, Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden hesaplanacak döviz karşılığını yatırarak askerliğini yapmış sayılacaklar. Bu tutarın hesabında da memur maaş aylık katsayısı kullanıldığı için ilgili dönemdeki artışlar etkili olacak.  Bu tutar dövizle askerlik bedeli oluşturmayacak, sadece başvuru şartı olarak ödenmiş olacak.

Yeniden hak kazananlar daha önce dövizle askerlik için bir ödeme yapmış ve dövizle askerlik hakkını bu ödemeden sonra kaybetmiş ise daha önce yatırdıkları döviz bedelli askerlik tutarını karşılamıyorsa fark ödeyecekler. Karşılıyorsa herhangi bir ödeme yapmayacaklar ancak fazla ödeme varsa bu iade edilmeyecek.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç