Bakan On Binlerce Kişiye Müjde Verdi: Bu Kişilere de Aile Destek Programı Ödemesi Yapılacak İşte Başvuru 2022
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bakan On Binlerce Kişiye Müjde Verdi: Bu Kişilere de Aile Destek Programı Ödemesi Yapılacak İşte Başvuru 2022

Aile ve Soysal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yaptığı son dakika açıklamasında Aile Destek Programı kapsamının genişletildiğini söyledi.

Ekonomi 7 Ekim 2022 23:38 1
Bakan On Binlerce Kişiye Müjde Verdi: Bu Kişilere de Aile Destek Programı Ödemesi Yapılacak İşte Başvuru 2022

Aile Destek Programında kapsam genişledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık yaptığı son dakika açıklamasında Türkiye Aile Destek Programında kapsamın genişlediğini söyledi. Katıldığı bir canlı yayında konuşan Bakan Yanık, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı yeni açıklama, Türkiye Aile Destek Programı'nın bir anlamda kapsamının genişletilmesini ifade ediyor." ifadelerini kullandı ve kapsamın genişlediğini söyledi.

KİMLER EVERİLECEK?

Bakan Derya Yanık yaptığı açıklamada kapsamın genişlediğini ve daha çok kişiye de destek ödemesi yapılacağını söyledi ve "Temel kanun olan Sosyal Yardımlar Kanunu'nda ihtiyaç sahibi kimdir? İhtiyaç sahibi, hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin bir bölü üçünden aşağı olması... Kaç kişi varsa ve o haneye giren gelir toplamda ne kadarsa ona göre hesaplarsınız. İhtiyaç sahibi olmak, artı engellilik, yaşlılık veya benzeri birtakım artı dezavantajları olması söz konusu idi. Fakat biz Türkiye Aile Destek Programı'nda bu artı dezavantajları aramadan çünkü temel mottomuz, sosyal yardım ve sosyal desteklerde sadece ihtiyaç sahibi olmak değil, ihtiyaç sahibi standardını veya işte sosyal refah standardını yükseltmek. Bu anlamda mesela Sosyal Yardım Kanunu çerçevesinde çalışan, belli bir sigortalı işte çalışan vesaire grupların desteklenmesi söz konusu değildi. Biz Türkiye Aile Destek Programı'nda sosyal refahın yükseltilmesi, yaşama standartlarının yükseltilmesi anlayışından hareketle, örneğin 3294 kapsamında yararlanamayan mevsimlik işçiler, toplum yararına programlarda istihdam edilenler, emeklilerin dul ve yetimleri, sosyal yardım programlarından yararlanamıyor vesaire... Biz bunları da Türkiye Aile Destek Programı kapsamına aldık ve bu destek programında da şöyle bir şey yaptık, bir anlamda bir merdiven sistemi uyguladık. Haneye giren gelir, kişi başına düşen gelir miktarına göre daha az gelir düşen hanelerde desteğimiz daha yüksek, diyelim kısmen daha çok geliri olan hanelerde daha düşük şeklinde devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

GELİR ŞARTI DEĞİŞTİ

Gelir şartında da düzenleme yapıldığını söyleyen Bakan Yanık, "Biz bu fazda diyelim bir engelli var, ona engelli desteği sağlıyoruz ya da bir çocuk var, sosyal, ekonomik destek sağlıyoruz, dolayısıyla bunların hane geliri içerisinde değerlendirmesini saymıyoruz artık. Yani onlar kişilere özgü diyelim çocuk var, çocuğun desteklenmesi, engelli var, engellinin desteklenmesini hane geliri saymıyor, Türkiye Aile Destek Programı'nda gerçekten haneye giren yalın geliri hesap edip ona göre destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

DESTEK MİKTARI İKİ KATTAN FAZLA YÜKSELDİ

Destek ödemesi miktarının daha önce az olduğunu, şimdi yükseltildiğini söyleyen Bakan Yanık, "Ödeme tutarları da 450-600 lira idi, şimdi 850-1250 liraya, ayrıca miktarları da arttırmış olduk, merdiven sistemi çerçevesinde."  ifadelerini kullandı.

YENİ DÖNEM BAŞVURULARI BAŞLADI

Türkiye Aile Destek Programı kapsamında ikinci dönem başvurularının başladığını söyleyen Bakan Yanık, "Temmuz başı itibarıyla haziran döneminden başlatarak ödemeleri yapmaya başladık. Temmuz-ağustos döneminde 1,6 milyon haneye yaklaşık 1,3 milyar lira ödeme yapmışız, ikinci dönem başvuruları hali hazırda devam ediyor."  dedi.

Destek kapsamında açıklamasını sürdüren Bakan Yanık, "Türkiye Aile Desteği Programı sürekli bir yardım programı değil, 12 ay süreyle özellikle bu son ekonomik dalgalanmanın da dar ve orta gelir grubu üzerinde oluşturduğu baskıyı da bir anlamda hafifletmeye dönük, işte o demin söylediğimiz sosyal refahı temin etmek ve korumak iradesine dönük bir çalışma. Dolayısıyla süreli bir destek olduğu için normal şartlarda elektrik tüketim desteğinden ve doğal gaz tüketim desteğinden yararlanıcılarımız yararlanamayacak idi. Ama biz Türkiye Aile Desteği kapsamına bunu aldık. Elektrik tüketim desteği ayrıca zaten sürekli yardım alanlara yapılıyor. Türkiye Aile Desteği'nden yararlanan hanelere de yapılacak. En fazla 260 liraya kadar belli bir baremi var." ifadelerini kullandı.

E DEVLET BAŞVURUSU

Sosyal Yardım Başvurusu e devlet kapısı üzerinden alınıyor. https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti bu linke gidin. Daha sonra açılan sayfada KİMLİĞİMİ ŞİMDİ DOĞRULA yazan kısımdan giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan ekranda sağ üstte bulunan YENİ BAŞVURU kısmına tıklayın. Daha sonra karşınıza çıkan ilk ekranda aydınlatma metnini okudum onaylıyorum diyerek devam edin. Daha sonra karşınıza çıkan ekranda sizin bilgileriniz istenecek. Sizin ve ailenizin kişisel bilgilerini , gelirinizi ve diğer kutucukları doldurduktan sonra başvurunuzu yapabilirsiniz.

Başvuru sonuçları kısa sürede açıklanmaktadır. 

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (1)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 2 Yıl Önce
emekli ve dargelirliye açlık sınırının üstünde maaş verilsinki insanlar rahat etsin