Bakan Nebati'den Enflasyon Açıklaması! Fiyat Artışları Düşecek Mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bakan Nebati'den Enflasyon Açıklaması! Fiyat Artışları Düşecek Mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerini açıklamasının ardından bir açıklama geldi

Ekonomi 4 Tem 2022 16:51 0
Bakan Nebati'den Enflasyon Açıklaması! Fiyat Artışları Düşecek Mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerini açıklamasının ardından bir açıklama geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini açıklamasının ardından bir açıklama yaptı. Bakan Nebati, önümüzdeki dönemde hizmet piyasalarında rekabet ve verimliliği artıracak yapısal politikaları uygulamaya koyarak ve para-maliye politikalarının güçlü eşgüdümüyle mal ve fiyat artışlarının düşürülmesinin hedeflendiğini söyledi.

TÜİK tarafından sabah saatlerinde Haziran ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Buna göre, aylık bazda enflasyon yüzde 4,95 olurken, yıllık bazda enflasyon ise yüzde 78,6 olarak gerçekleşti.

Haziran ayında bir önceki yılın aralık ayına göre enflasyonda yüzde 42,35’lik, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 44,54 artış gerçekleşti. Haziran ayında gıda enflasyonu 93,9 olarak kayıtlara geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada finansal piyasalarda istikrarı artırmaya yönelik adım attıklarını söyleyerek, bu adımlara rağmen başta enerji ve tarım ürünleri olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki yüksek artışların devam ettiğini kaydetti. Bu artışların, Türkiye’de de Haziran ayında enflasyonun yüzde 4,95 gerçekleşmesinde etkili olduğu aktarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyonun olumsuz etkilerini vatandaşlara asgari düzeyde yansıtmak ve enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla KDV indirimlerinden sübvansiyonlara, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardan kritik ürünlerdeki dış ticaret tedbirlerine kadar pek çok tedbir alındı.

Fiyat artışları karşısında aldığımız ve almaya da devam ettiğimiz çeşitli önlemlerin yanı sıra emeklilerimizin ve çalışanlarımızın alım gücünün desteklenmesi amacıyla gerekli önlemler alınmaktadır."

'FİYAT ARTIŞLARININ DÜŞÜRÜLMESİ HEDEFLENMEKTEDİR'

"Böylece, asgari ücrete 2022 yılında kümülatif bazda yüzde 94,6 oranında, kamu görevlileri ve memur emeklilerinin aylık ve ücretlerine yüzde 85,5 oranında, SSK ile Bağ-Kur emekli aylıklarına ise yüzde 78,6 oranında artış yaptık.

Önümüzdeki dönemde para ve maliye politikalarının güçlü eşgüdümünün yanı sıra mal ve hizmet piyasalarında rekabet ve verimliliği artıracak yapısal politikaları hayata geçirerek fiyat artışlarının düşürülmesini hedefliyoruz."

ENFLASYON KONTROL ALTINDA

Öte yandan geçtiğimiz günlerde enflasyon ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, her ay dünya enflasyonunun arttığını söyledi. Türkiye'deki enflasyonun dünyadan kaynaklı olduğunu söyleyen Bakan Nebati, "Size net söylüyorum, mayıs ayında aylık bazda toparlanma başladı. İnşallah haziran, temmuz, ağustosta verim çok yüksek Türkiye'de. Ufak tefek buralarda kuraklık var ama gıdada çok çok iyiyiz, verim yüksek. Dünyada emtia fiyatları, buğdayından, demirine, ham maddeye kadar sakinledi. Sakinlemenin de ötesinde düşmeye başladı. Enflasyonu kontrol altına aldık. Bundan sonrası aralık ayında baz etkisiyle düşmeye başlayacak. Size ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da söz verdim, veriyorum. Aralık ayından itibaren enflasyonun düşüşünü hissede hissede göreceğiz ve sizi seçime o noktada götüreceğiz. Enflasyonu çalışanlara hissettirmeyecek bir sistem kurulmuş zaten. Nasıl kurulmuş, yılbaşında yüzde 31 emeklilere artış yapıldı, enflasyon farkıyla beraber. Temmuz ayına girdik, iki gün sonra enflasyon açıklanacak. Haziranın 6 aylık enflasyon farkı direkt çalışanların, emeklilerin cebine aktarılacak. Bu ne demektir, aşağı yukarı yüzde 40'lık bir artış demektir. Her 6 ayda bir güncelleme yapılır." demişti.

Finans7.com  | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç