Bakan Canlı Yayında Açıkladı! Yeni Bir İmar Barışı Gelecek Mi?
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bakan Canlı Yayında Açıkladı! Yeni Bir İmar Barışı Gelecek Mi?

Kaçak ve yönetmeliğe aykırı yapılmış konutların affı için 2018 yılında çıkartılan İmar Barışı uygulamasının yeniden çıkıp çıkmayacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte Bakanlıktan yapılan flaş açıklama...

Emlak 19 Mayıs 2022 16:52 0
Bakan Canlı Yayında Açıkladı! Yeni Bir İmar Barışı Gelecek Mi?

Kaçak ve yönetmeliğe aykırı yapılmış konutların affı için 2018 yılında çıkartılan İmar Barışı uygulamasının yeniden çıkıp çıkmayacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'dan ev sahiplerini ilgilendiren flaş imar barışı açıklaması geldi.

Son dönemde sık sık gündeme gelen imar barışı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. 2018'de çıkan imar barışına 10 milyondan fazla başvuru oldu. Çeşitli nedenlerden dolayı başvurusunu yapamayanlar 2022 yılında yeni bir imar affı bekliyor. Konuya ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum'dan ev sahiplerini ilgilendiren flaş imar barışı açıklaması geldi.

Ülkemizde 13 milyon kaçak ve iskansız yapıyı kapsayan İmar Barışı'na 10 milyondan fazla başvuru yapıldı. İmar barışına evlerine tapu çıkarmak, doğalgaz ve iskan sorunlarını çözmek isteyenler büyük ilgi gösterdi. İmar barışı ücretlerinin yüksek gelmesi gibi nedenlerden dolayı imar affını kaçıranlar yeni bir imar affının çıkmasını dört gözle beklemeye başladı.

Devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmak için geçtiğimiz yıllarda İmar Affı uygulaması devreye sokuldu. 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamına alındı. İmar barışından 2018'de 10 milyondan fazla yapı yararlandı. 2022 yılında ise imar barışının yeniden çıkması pek çok konut sahibi tarafından bekleniyor.

İMAR AFFI YENİDEN ÇIKAR MI?
Vatandaşlar "yeni imar affı çıkar mı?" sorusuna yanıt arrıyordu. Beklenen yanıt Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan geldi. Kurum açıklaması ile imar affı bekleyenleri üzdü. Yeni bir imar barışının yapılıp yapılamayacağına ilişkin soru üzerine Bakan Kurum, "Şu an için yeni bir imar barışı söz konusu değil." açıklamasını yaptı.

İMAR BARIŞI NEDEN ÇIKTI
Yapılardaki mevcut aykırılıkların büyük çoğunluğu 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır. Vatandaş ve Belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yol açmaktadır. Ayrıca Belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini bir çok sebepten dolayı gerçekleştirememektedir. Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğal gaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. Konut veya iş yerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilememektedir.

Sizce İmar Affı Yeniden Çıkmalı Mı? Yorumlar Kısmından Görüşlerinizi Yazabilir, Mobil Uygulamımızı İndirerek Anlık Haber Bildirimlerini Alabilirsiniz.

Android için >>> TIKLAYIN

İOS için >>> TIKLAYIN

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç