Bağkurlulara erken emeklilik ve kısmi emeklilikte detaylar açıklandı
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bağkurlulara erken emeklilik ve kısmi emeklilikte detaylar açıklandı

Son dakika haberi: Bağ Kurlulara erken emeklilik konusunda detaylar belli oldu. İşte gelen son dakika açıklaması ve düzenleme süreci.

Emekli Haberleri 8 Mayıs 2023 13:45 0
Bağkurlulara erken emeklilik ve kısmi emeklilikte detaylar açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdelediği Bağkurlulara erken emeklilik detayları.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim müjdesi açıklamış ve esnafların emeklilik için gereken prim gün sayısının 7200'e düşürüleceğini söyledi. Bu açıklamadan sonra bir değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, kimlerin bu kapsamda olduğunu duyurdu.

KİMLER BU KAPSAMDA ERKEN EMEKLİ OLABİLECEK?

Kaya yaptığı açıklamada, "Küçük esnaf olarak adlandırdığımız kuaför, bakkal, manav, lokanta, fotoğrafçı kasap vb. orta ve küçük ölçekli esnafların BAĞ-KUR primlerinin tıpkı SGK’lılarda olduğu gibi düşürülme suretiyle emeklilik haklarına daha erken yaşta ve daha az prim ödemek suretiyle ulaşmalarını sağlamış olacak" dedi.

Vergi mükellefi olanların SGK'ya emeklilik için Bağ Kur primi ödediğini, normal şartlarda emekli olabilmeleri için 9 bin tam gün ödemesi  yapılması gerektiğini söyledi. Bunun 25 yıla tekabül ettiğini söyleyen Kaya, "İşveren yanında SGK’lı çalışan maksimum 7 bin 200 gün yani 25 yıllık hizmet süreci içerisinde 20 yıl çalıştıklarında 7 bin 200 güne ulaşıyorlar. Emeklilik hakkını elde etmiş oluyorlar" dedi.

KANUN GELİRSE NE OLACAK?

Bu düzenlemeden sonra ne olacağı konusunda açıklama yapan Kaya, "Küçük ölçekli esnaflarımız tıpkı SGK’lılar gibi emeklilik hakkını elde etmiş olacak. Hesaplaması ise 9 bin gün BAĞ-KUR’lunun prim ödemesi, 7 bin 200 gün SGK’lının prim ödemesi. BAĞ-KUR’lu, vergi mükellefi olan vatandaş SGK’lılardan 1800 gün daha fazla prim ödüyorlar. Bunun karşılığı 5 yıla tekabül ediyor. 5 yılı her yılı 12 ay olarak düşünerek toplamda 60 ay yapıyor. Aylık SGK primi ödeyen bir vergi mükellefi 3 bin TL gibi bir para ödüyor. Yani toplamda SGK’lı vatandaşa göre 180 bin TL prim ödemek zorunda kalıyor. Emekli maaşlarına bakıldığında BAĞ-KUR’un aylık bağlama oranı SGK’dan düşük olduğu için SGK’lılardan daha da düşük maaş alıyor. Hem daha fazla para ödemiş oluyor hem de daha düşük maaş almış ya da gün sayısı ödemiş oluyor" dedi.

KISMİ EMEKLİLİK HAKKINDA

Kısmi emeklilik konusunda da değerlendirmede bulunan Kaya, "Bir diğer durum ise kısmi emeklilik olarak adlandırılan emeklilik sistemi var. SGK’lılarda 15 yıllık bir hizmet süresi ve 3 bin 600’ü tamamladığınız sürece, kısmi emeklilik yani yaş şartını tamamladığınızda kadınlar 58, erkekler 60 yaşına geldiğinde 3 bin 600 günden 15 yıl hizmeti tamamladığında SGK’lılar Emekli oluyor ama kısmı emeklilikte BAĞ-KUR’lular 15 yıllık hizmet süresini tamamlamış olsalar da bu sefer 5 bin 400 gün ödemeleri gerekiyor. Bu da 900 güne tekabül ediyor. 900 günün karşılığı 30 ay yapar. BAĞ-KUR’lu bu durumda SGK’lılara göre 90 bin TL daha fazla emekli primi ödemiş olur" dedi.

ERKEN EMEKLİLİK NE ZAMAN GELECEK?

Düzenleme seçimlerden sonra meclis gündemine gelecek. Sürece baktığımızda Temmuz ayında düzenlemenin gelmesi bekleniyor. Haberdar olmak için lütfen TIKLA İNDİR

Finans7.com | Ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç