Bağkurlulara 5 yıl erken emeklilik: Başvuru şartları netleşti
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Bağkurlulara 5 yıl erken emeklilik: Başvuru şartları netleşti

Çalışma hayatında 2. reform açıklandı. İkinci reformda esnaflara erken emeklilik hakkının geleceği bildirildi. İşte başvuru şartları.

Emekli Haberleri 18 Ocak 2024 3
Bağkurlulara 5 yıl erken emeklilik: Başvuru şartları netleşti

Emeklilikte 2. reform: Bağkur primleri 7200'e düşüyor.

Emeklilikte son dakika açıklaması geldi. Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem az önce yaptığı açıklamada Çalışma Bakanlığı'ndan aldığı son dakika bilgilerini aktardı ve emeklilikte yapılacak reformları değerlendirdi. İlk reform ev hanımlarına erken emeklilik olacak. İkinci reform ise Bağkurluların prim gün sayısının 7 bin 200'e düşürülmesi olacak.

8 Eylül 1999 tarihinden önce Bağ Kur emeklilik şartları kadınlarda 7200, erkeklerde ise 9 bin gün olarak uygulanmaktadıry. Daha sonra kadınlar için de bu şartı 9 bine çıkarıldı. Getirilecek düzenleme ile 9 bin gün olan prim ödeme gün sayısı 5 yıl azaltılacak ve 9 binden 7 bin 200'e çekilecek. Normalde 25 yıl çalışıp ancak emekli olabilen Bağkurlular, 20 yılda emekli olabilecek. Böylece 2008 sonrası SSK'lılarda olan 7200 şartı ile Bağkurluların primi eşitlenecek.

KİMLER EMEKLİ OLABİLECEK?

Düzenlemede ilk aşamada basit usulde vergilendirilen esnaf odalarına kayıtlı olan küçük esnaflara 5 yıl erken emeklilik gelecek. Kuaför, bakkal, terzi, berber gibi küçük esnafların primi 7200'e çekilecek. Yasal düzenleme sırasında kapsamın genişletileceği ve daha sonra tüm Bağkurluların yararlanacağı bildirildi.

Düzenleme hayata geçerse yaş şartını tamamlayan, ancak 9 bin prim gününü tamamlayamayan 1 milyona yakın küçük esnaf, 7200 prim şartını taşıyorsa emekli olacak. EYT kapsamında olan küçük esnaflar ise yaş şartına bakılmadan 7 bin 200'e bulduysa emekli olacak.

Daha önce SSK'lı olarak çalışan, daha sonra Bağkurlu olanlar, eğer Bağkur'da 3,5 yılı doldurmuşsa yeni düzenleme gereği 7200 günden emekli olacak. Düzenleme geldiğinde bildirimle haberdar olmak için UYGULAMAMIZI TIKLA İNDİR

Kaynak: Finans7.com

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 6 Ay Önce
1999-2008 yılların arasında sigortası olanlarla alakalı netlik kazanmış bir bilgi var mı?
Ziyaretçi 6 Ay Önce
STAJ YOKSA OY YOK
Ziyaretçi 6 Ay Önce
Staj ve çıraklık SSK başlangıcı sayılmasını bekliyoruz