Babadan Kalma Tarlası Olanlar Dikkat: Devlet Tarla Kiralayacak
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Babadan Kalma Tarlası Olanlar Dikkat: Devlet Tarla Kiralayacak

Babadan kalma tarlası olan vatandaşları ilgilendiren açıklama geldi. Açıklamada devletin tarla kiralayacağına yer verildi.

Tarım 3 Tem 2022 13:43 3
Babadan Kalma Tarlası Olanlar Dikkat: Devlet Tarla Kiralayacak

Babadan kalma arsası olanlara devletten kira.

Geçtiğimiz gün yeni bir düzenleme hayata geçti. Konu ile ilgili açıklama Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'den geldi. Bakan Kirişçi yaptığı son dakika açıklamasında bir sene boyunca ekilmeyen arazilerin ekilmesi için teşvik programının başladığına yer verildi. 

Tarımda üretimin devam etmesi, tarlaların boş durmamaıs, tarımda yeniden hareketlernme olması, olası bir gıda kıtlığının önüne geçilmesi için başlatılan çalışmada hiç boş tarlanın bırakılmayacağı, her yerde ekim işlemlerinin yapılacağı öğrenildi. 

3 BUÇUK MİLYON EKİLMEYEN ARAZİ VAR

Türkiye genelinde boşta kalan çok sayıda tarla var. Yapılan araştırmalara bakıldığında ekimi yapılmayan toplamda 3,5 milyon hektar tarlanın olduğu görüldü. Ciddi bir seviyede olan ekilmeyen arazilerin tarıma kazandırılması için devlet tarafından başlatılan çalışmada, ekim yapılmayan yerlerin devlet tarafından kiralanacağı öğrenildi. Konu ile ilgili Bakan Kirişçi'nin açıklaması şu şekilde:

"Mirasçılar arasındaki uyuşmazlık ya da kırsaldan kente göç nedeniyle ekim alanlarının boş kalmasına izin vermeyeceğiz. Kullanım hakkıyla mülkiyet hakkını birbirinden ayıracağız. Ola ki belki bir mazereti sebebiyle bir yıl o tarla, o bağ, bahçe boş kalmış olabilir ama bunun ikinci, üçüncü yıldan itibaren boş kalmasına izin vermeyeceğiz. Bir rayiç kira bedeli üzerinden o vatandaşlarımızı da mağdur etmeden, onun yanı başında üretim faaliyetinde bulunan vatandaşımıza ‘burayı ekip biçin’ diyeceğiz. Böylelikle atıl olan alanlarımızın üretime kazandırılmasını sağlamış olacağız. Bir de şöyle bir sorun var. Arsanız var, arsanızın üzerine ne olursa olsun bir bina inşa etmek istediğinizde 40 yerden izin alıyorsunuz ama aynı arsaya ağaç diktiniz, buğday ektiniz, arpa, yulaf yetiştirdiniz, Tarım İl Müdürlüğüne, ilçe müdürlüklerimize sorma mecburiyetiniz yok. Şimdi birinin bir faaliyette bulunup bildirmediği, diğerinin de bu üretim faaliyetinden haberdar olmadığı bir uygulamada siz neyi yöneteceksiniz? Dolayısıyla bunu da bir mevzuat açısından zorunluluk haline getiriyoruz. ‘Ne üreteceğini, ne kadar üreteceğini, nerede üreteceğini ilgili kurumlara bildirmekle mükellefsin’ diyeceğiz."

BABADAN KALAN TARLALAR VERİLEBİLECEK

Mirasta uyuşmazlık nedeniyle boş kalan tarlaların kiralanacağını söyleyen Bakan Kirişçi, devlet tarafından kiralacak tarlaların ekim alanı yapılacağını ve değerlendirileceğini söyledi.

TARLAM VAR DEVLETE KİRALAMAK İSTİYORUM NE YAPMALIYIM?

Tarlasını ekemeyen vatandaşlar ise bu sorunun cevabını araştırıyor. Bunun için il ve ilçelerde bulunan Tarım Orman Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.

Yorumlar (3)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 12 Ay Önce
Etkili sekilde korunursa iyi, yoksa dogusu batisiyla zimmete gecirme, rusvet,, gucu yettigine tehdit yetmed8gine yalakalikla yanasma adetini, zihniyetiniinsallah onumuzdeki .donem yok edecegiz. Türkiye yuzyilina yakisan uygulama duzeni yolda. Tarla faresi aga duzenin suyu isindi
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Boş arazilerin degerlendiriliyor olması güzel fikir fakat bizim köy insanımız başkalarının malına çökme gibi bir adetleri var. Sen köydeki adama versen tarlayı ertesi gün adam tarla benim diye kavga cıkartır. Ekecek kişileri devlet kendi görevlendirdiği insanı gönderse sanki daha mi iyi olur.
Ziyaretçi 2 Yıl Önce
Çok saçma özellikle sağında solunda ki tarla sahibi adam o tarlaya zaten çöker. Üstüne birde sen o adama al burada ekin de ekebilirsin dediğin zaman o adam o tarlayı birleştirir yarın o tarla sahibiyle eken kişi arasında kan çıkar. Bizim milletin malı değerlidir yıllar boyunca ekmese bile yan tarla sahibi 1 karış devirse seti curcuna kopar.