AYM'den HAGB Kararı Geldi: Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Yasası Sonrası...
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

AYM'den HAGB Kararı Geldi: Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Yasası Sonrası...

Anayasa Mahkemesi'nden Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması hakkında karar geldi.

Haberler 22 Eylül 2022 15:33 0
AYM'den HAGB Kararı Geldi: Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması Yasası Sonrası...

Anayasa Mahkemesinden Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması, kısa adı ile HAGB hakkında karar geldi.

AYM'den HAGB hakkında dikkat çeken bir karar geldi. Son dönemlerde AYM'ye yapılan bireysel başvuruların oldukça artmasının ardından AYM'den HAGB hakkında dikkat çeken bir karar da geldi. Mahkeme,  söz konusu uygulamaya itiraz sonucunun sağlıklı şekilde işlemediğini bildirdi ve bu konuda bir yasal düzenlemenin şart olduğunu bildirdi.

Birçok kişi hakkında veirlen HAGB kararları sonrası AYM, hu mekanizmanın uygulamaya geçmesinden sonra beraat sayısında azalma görüldüğ, mahkemelerin HAGB yoluna başvurduğunun altı çizildi. Söz konusu açıklamada, "Bu çerçevede Anayasa Mahkemesi, daha önce verdiği ihlal kararlarını, eldeki başvuruda incelenen HAGB dosyalarındaki Anayasa'ya aykırılıkları, AİHM içtihadını ve Yargıtayın aynı konuda verdiği çok sayıda bozma kararını birlikte değerlendirdiğinde, derece mahkemelerinin, HAGB kararı verilen dosyalarda, adil yargılanma hakkının neredeyse tüm ilkelerini sistemsel biçimde yok sayarak, usul güvencelerini istismar ettikleri kanaatine varmıştır." ifadelerine yer verildi.

MEVCUT KANUNLAR YETERLİ DEĞİL

AYM kararının devamında mevcut uygulamaların HAGB kararlarına yetersiz olduğuna yer verildi ve şu ifadelere yer verildi: 

"HAGB kurumunun bu şekilde uygulanması, yalnızca daha önce cezalandırılmış kişileri, Anayasa'nın 26. ve 34. maddeleri ile korunan haklarını bir daha kullanmaktan caydırmakla kalmaz, hiç kuşkusuz aynı zamanda toplumun diğer mensuplarını da düşüncelerini serbestçe açıklamaktan ve toplantı ve gösterilere katılmaktan caydırır. Usulsüz yargılamalar sonucunda cezalandırılma korkusunun doğurduğu caydırıcı etki, toplumdaki ve kamuoyundaki farklı seslerin susturulmasına yol açar ve hiç kuşkusuz çoğulcu toplumun sürdürülebilmesine de engel olur.

Tüm bu nedenlerle mevcut kanuni düzenlemeler, HAGB kurumunun uygulanmasından kaynaklanan ve belirtilen sorunları gidermeye yetmemekte, başvurucuların ifade özgürlüğü ve toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı gibi çeşitli temel hakları üzerinde oluşan caydırıcı etkiyi sistemsel olarak giderememektedir."

AYM, mevcut yasaların HAGB için yeterli olmadığı ve hak özgürlüklere sürekli ihlalleere neden olduğunu belirtti. AYM bu kararı ile bir çağrıda da bulunmuş oldu. Önümüzdeki günlerde HAGB hakkında bir düzenleme yapılması oldukça yükske ihtimal.

HAGB Nedir: Uzun adı Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılması. Düşük miktarda ceza alan kişilere verilen HAGB kararında kişiye 5 yıl denetim uygulanır ve bu kişi 5 yıl aynı suçu işlemezse cezaevine girmez. 

Son dakika haberlerinden haberdar olmak için finans7.com'u takipte kalın.

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç