Avustralya, nakit parayı kaldırıyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Avustralya, nakit parayı kaldırıyor

2030 yılında çekleri kaldıracak olan Avustralya'da nakit paranın da zamanla tedavülden kaldırılacağı belirtiliyor.

Dünya 7 Ağu 2023 14:34 2
Avustralya, nakit parayı kaldırıyor

Bir ülke nakit para kullanımını kaldırıyor.

Dünyada milyar dolar değerinde para olsa da bu paranın birçoğu sadece dijital ortamda bulunuyor. Bankaların artması, teknolojinin ilerlemesi, kredi kartlarının, banka kartlarının artık her yerde geçerli olması ile birlikte banknot kullanımı ciddi şekilde azaldı. Bunun en büyük örneği ise Avustralya'da karşımıza çıkıyor.

1966 tarihinde dolar ve sentlerin piyasaya çıkmasından sonra nakit para sayısı ilk defa Avustralya'da resmi olarak azaldı. Avustralya Merkez Bankası (RBA) tarafından yayınlanan verilere göre geçen sene mali yılda bir milyar dolardan fazla nakit para dolaşımdan kaldırıldı. Bununla birlikte ülke, nakitsiz bir ülke olma yolunda hızlı ilerliyor.

1966 senesinden şimdiye kadar her sene dolaşımdaki banknotların toplam değeri ve sayısı artıyordu. 2022 ve 2023 mali yılında özellikle 50 dolarlık banknotlarda keskin düşüş oldu.

Ülkede nakit akışının azaldığı ve 2019 yılının seviyelerine gerileme olduğu görülüyor. 5, 20 ve 50 dolarlık banknot sayısının önemli ölçüde azaldığını söyleyen yetkililer, sadece 100 dolarlık banknotlarda bir miktar yükseliş olduğu ve onun da sınırlı sayıda olduğu bildirildi.

ÇEKLERE 2030 YILINDA VEDA

Avustralya'da 2030 yılında çeklere veda edeceği bildirilirken gelecek dönemlerde nakit akışının daha da azalması bekleniyor. Yetkililer, daha az nakit paranın kullanımı ile ülkede suçluların tespit edilmesinin de kolaylaşacağını bildiriyor. Bu yolla paralar kolayca sisteme geçirilemeyecek.

Sizce nakit kullanımı kalkmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazın.

Yorumlar (2)
Seçili Yorum Avatarı

Seç


Ziyaretçi 11 Ay Önce
nakit para artık işlevselliğini yitirdi. bence kartla ödeme yapmak daha mantıklı ve kolay. iyi oluyor avustralya için keşke bizde de öyle olsa
Ziyaretçi 11 Ay Önce
Yaşadığı iflas veya iş kayıpları nedeniyle finansal sistemin dışında kalanlar ne yapacak, nakit değer aynı zamanda yaşamsal bir ihtiyaç olarak hala toplumsal hayatın önünde duran bir gereklilik.