Avrupa ve ABD, Haftalık İzin Sayısını 3 Güne Çıkarıyor
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Avrupa ve ABD, Haftalık İzin Sayısını 3 Güne Çıkarıyor

İngiltere'de bazı şirketler, Haziran ayında haftada 4 gün çalışma 3 gün izin sistemine geçiyor. Uygulama ABD ve diğer Avrupa ülkelerinde de uygulanacak.

Dünya 5 Nisan 2022 14:12 0
Avrupa ve ABD, Haftalık İzin Sayısını 3 Güne Çıkarıyor

Avrupa ve ABD, bazı bölgelerde haftada 4 gün çalışma 3 gün dinlenme sistemine geçmeye başladı.


İnsan hayatına verilen değer, insanların özel hayatlarına daha fazla zaman ayırmaları, ailesi ile daha fazla zaman geçirmesi, sosyal aktivitelere, eğlencelere daha fazla zaman ayırması ve iş hayatında daha verimli olması için İngiltere pilot bir uygulamaya başladı. Edinilen bilgilere göre İngiltere'de 60 şirket pilot bir uygulamaya geçtiğini duyurdu. Söz konusu uygulama ile birlikte artık çalışanlar, haftada 4 gün işe gidecek. Kalan 3 gün ise izinli olacak ve o 3 günlük zamanı kendileri için kullanabilecek. Sosyal aktivitelere katılacak, ailesi ile zaman geçirecek ya da evine kapanıp oyun oynayacak. Kısaca kişi 4 gün çalışıp 3 gün tatil yapacak.

2020 yılında tüm dünyada etkisini sürdüren pandemi ile birlikte evden çalışma, esnek çalışma ve az çalışma yaygınlaştı. Bu durum sonrası şirketlerin çoğu, çalışanların evlerinde işlerini yürütmesini istedi. Bu durumun performansı azaltacağı iddia ediliyordu. Ancak bunun tam tersi oldu ve şirketler çalışanlarından bu şekilde daha fazla verim aldı.

Apple Ceo'su Tim Cook yaptığı açıklamada, çalışanları ofise çağırdığında birçok protesto mektubu ile karşılaştığını, hatta bazı çalışanların işi bırakacağını söylediğini bildirdi.

KISA ÇALIŞMA PERSONELİ ELDE TUTAR

Firmalar, pandemi sonrası çok sayıda personelin işten çıkması ile karşılaştı. Bu nedenle firmalar, haftalık çalışma günlerini azaltarak personelleri elinde tutmayı hedefliyor. Bu nedenle İngiltere'de 60 şirket, 3 bin çalışanına haftada 3 gün izin vermeyi planlıyor. Personeli elde tutmanın yanı sıra bu şekilde verimliliğin daha da artacağı , personelin çalışma şevkinin daha da yükseleceği kaydediliyor. Haziran ayında başlayacak söz konusu uygulama İngiltere'de gerçekleştirilecek ve geri dönüşlerin iyi olması durumunda yaygınlaşacak.

Pilot uygulama, Oxford ve Cambridge üniversitelerinde uygulanırken, bunun yanı sıra Amerika 'da Boston College'daki akademisyenler tarafından da bu sistem uygulanıyor. Bunun yanı sıra Finlandiya da bu sistem için çalışmalarını yapıyor.

Sizce Türkiye'de de söz konusu uygulamaya geçilmesi mümkün mü? Haftada 6 gün 12 saat asgari ücretle çalıştırılan ortamda bu sisteme geçilmesi verimliliği oldukça arttıracaktır.


Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç