Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıklıyor: İşte Beklenti ve Açıklama Saati (Euro Neden Yükseliyor , Kaç TL?)
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıklıyor: İşte Beklenti ve Açıklama Saati (Euro Neden Yükseliyor , Kaç TL?)

Son dakika haberi: Euro kuruna kritik gün geldi. Avrupa Merkez Bankası bugün faiz kararını açıklayacak. Peki faiz kararı ne olacak?

Döviz 8 Eylül 2022 10:18 0
Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıklıyor: İşte Beklenti ve Açıklama Saati (Euro Neden Yükseliyor , Kaç TL?)

Euro'da faiz yükselişi.

Haftalardır 1'in altında seyir gösteren parite, dün hızlı bir şekilde atağa geçti ve yeniden 1'in üzerine çıktı. TL karşısında 25 kuruştan fazla değer kazanan Euro için kritik gün geldi. Gelen son dakika bilgilerine göre bugün Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlere göre ana refinansman oranı, marjinal borç verme imkanı ve mevduat faizinde ortalam 75'er baz puan seviyesinde bir faiz artırım kararı bekleniyor. 

Euro bölgesinde sürekli olarak artan enflasyon ve küresel piyasalarda Euro kurunda yaşanan değer kaybıunın önüne geçmek için alınması beklenen kararda, 53 ekonomistin 35'i 75 baz puanlık bir faiz artırım kararı beklerken 17 kişi 50 baz puanlık faiz artırım kararı bekliyor. 1 kişi ise 25 baz puan seviyesinde faiz artırımı olacağını bildirdi.

Yatırım şirketleri ve bankaların açıklamalarına baktığımızda ise sıkılaşmanın devam edeceği görülürken niceliksel sıkılaşma için ipuçları arayacaklarını söylediler.

Şimdiye kadar faizler konusunda oldukça sessiz bir duruş içinde olan Avrupa Merkez Bankası'nın bundan sonra şahin bir duruş sergileyeceği beklentileri var. Martins Kazaks ve Olli Rehn gibi Avr4upa Merkezi Bankası üyeleri bu konuları konuşmak için daha erken olduğnu söylerken BCA Research Stratejisti Rob Robis’e göre bu hafta bir açıklama gelebilir.

“Bilançosunun genişlemesini durdurmak için bir hareket sinyali vermeden faiz artırımlarına devam etmek, inandırıcı bir politika karışımı değil” diyerek açıklamasına başlayan Robis, “AMB Yönetim Konseyi üyeleri, Euro Bölgesi’nde enflasyonun yükselişine karşı güvenilir bir para politikası yanıtı sinyali vermeleri gerektiğini anlıyor” dedi.

Euro kurunda ise faiz beklentisi iel birlikte yükseliş devam ediyor. Dün bu saatlerde 18.01 TL olan Euro kuru şu sıralar 18.26 TL seviyesinde seyrediyor. Parite ise 1,0008.

FAİZ KARARI SAAT KAÇTA?

Avrupa Merkez Bankası bugün TSİ 15.15'te faiz kararını kamuoyuna açıklayacak. Faiz kararından sonra ise AMB Başkanı Christine Lagarde kameralar karşısına geçecek ve faiz kararı hakkında değerlendirmelerde bulunacak. Öte yandan Lagarde, gelecek toplantılarla ilgili mesajlar da verecek.

Finans7.com | ankara

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç