Asgari Ücret Zammında Rekor Tahmin: Bu Rakam Herkese Bayram Ettirir
Finans7 Haber
Bizi Takip Edin
App Store Google Play

Asgari Ücret Zammında Rekor Tahmin: Bu Rakam Herkese Bayram Ettirir

Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner'den milyonlarca çalışanı heyecanlandıran asgari ücret zam tahmini geldi.

Çalışma Hayatı 31 Ekim 2022 18:05 0
Asgari Ücret Zammında Rekor Tahmin: Bu Rakam Herkese Bayram Ettirir

Yeni yılda asgari ücret ne kadar olacak? Ekonomist Batuhan Tufaner'den milyonlarca çalışanı heyecanlandıran zam tahmini geldi.

Asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisini revize etmesiyle ekonomistlerden yeni asgari ücret tahminleri gelmeye başladı. Ekonomist Tufaner, asgari ücret, memur ve SSK ve BAĞKUR emekli maaşı tahmininde bulundu. İşte son dakika haberinin detayları...

EMEKLİ MAAŞI VE ASGARİ ÜCRETTE TAHMİNLERİ GÜNCELLENDİ

Asgari ücret 2022 Ocak tarihinde yapılan yüzde 50 zamla 4 bin 253 liraya ardından ise yüzde 30 ara zamla 5.500 liraya çıkmıştı. Temmuz zammı ile SSK ve BAĞ – KUR emekli aylıkları yüzde 42.35 memur ve emekli memur aylıkları ise yüzde 41.69 oranında arttı. En düşük emekli maaşı 3.500 TL olurken, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 lira oldu. 

2023 yılı için asgari ücret Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak zam oranına göre belirlenecek. Memur ve emekli aylıkları ise enflasyon oranına ve toplu sözleşmeye göre otomatik olarak zamlanacak.

Daha önce asgari ücret için 7 ila 10 bin TL arasında olacağı iddiaları gelmişti. Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisini güncellemesi ile bilirkte tahminler güncellendi.

ASGARİ ÜCRET 9 BİN 086 TL’YE YÜKSELTİLEBİLİR

Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, yıl sonu enflasyon beklentisine göre en düşük emekli maaşı ve asgari ücret tahmininde bulundu.

Tufaner, TCMB'nin enflasyon beklentilerine göre en düşük emekli maaşının 5 bin 782, memur emeklisinin ise 10 bin 40 TL olabileceğini ifade etti. Asgari ücret için ise 9 bin 86 lira TL tahmininde bulundu.

Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner yaptığı açıklamada, “4,8 puanlık yukarıya doğru revizyona giden merkez bankası yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 65,2’ye çekti. Bu revizyon, yıl sonu enflasyonunun yüzde 65,2’den daha yüksek gelmesine işaret ediyor. Yılın üçüncü çeyreğinde TÜFE yüzde 83,45, ÜFE ise yüzde 151,50 olarak gerçekleşti. Yılın son çeyreğine ilişkin enflasyon verileri henüz görülmedi” ifadelerini kullandı.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 10 BİN 40 TL YÜKSELEBİLİR

Tufaner şu tahminde bulundu: "Yıl sonu enflasyon beklentisine göre, hâlihazırda 3 bin 500 TL olan emekli maaşı yüzde 65,2 enflasyon zammıyla 5 bin 782 TL olurken, en düşük memur emeklisi maaşı ise 10 bin 40 TL’ye yükselmiş olacak. Merkez bankasının yıl sonu enflasyon beklentisi göz önüne alındığında asgari ücretin ise 9 bin 86 TL’ TL’ye yükselmesi beklenebilir" dedi.

ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari ücret zammı Aralık ayında belli olacak. Aralık'ta başlayacak asgari ücret tespit komisyonu toplantısında asgari ücret zammı belirlenecek ve Aralık ayının son haftasında yeni rakam belirlenecek.

 

Yorumlar (0)
Seçili Yorum Avatarı

Seç